BRATISLAVA. O glukózo-fruktózovom sirupe alebo izoglukóze sa dočítate veľa – a to prevažne negatívneho. Napríklad, že môže za obezitu, cukrovku druhého typu. Výrobcovia ho vraj dávajú všade, lebo je lacný a ušetria náklady.

Podľa našich zistení to však nie je až také čiernobiele – veľa závisí aj od obsahu fruktózy v sirupe. No hlavne od množstva a druhu sladkých potravín, ktoré konzumujeme. Veľa sladkého jednoducho škodí.

„Nie je pravda, že fruktóza z glukózo-fruktózového sirupu sa metabolizuje inak ako repný cukor,“ hovorí poradkyňa na zdravú výživu Michaela Bebová, ktorá vedie portál Biochemicka.cz. Ide podľa nej o mýtus.

 

 

Tučné potkany

Repný cukor sa v tenkom čreve rozkladá na glukózu a fruktózu, ktorá odtiaľ putuje do pečene, vysvetľuje Bebová. Tu sa môže spracovať do využiteľnej energie, zabudovať do glykogénu alebo v prípade nadbytku energie sa uloží vo forme tuku.

„Toto platí pre fruktózu zo sirupu rovnako ako pre fruktózu z repného cukru,“ hovorí. Takže, akákoľvek nadmerná konzumácia cukru sa premení na tuk, dodáva. Za obezitou a cukrovkou druhého typu tak nie je len glukózo-fruktózový sirup, ale priveľa cukru celkovo, upozorňuje.

Preto by sme mali obmedziť potraviny, čo majú v zložení položky cukor, glukózo-fruktózový sirup, invertný cukor a kukuričný sirup. „Glukózo-fruktózový sirup má inú chuť, zdravotné účinky na organizmus sú však takmer rovnaké ako pri cukre,“ hovorí.

Poplach okolo glukózo-fruktózového sirupu rozpútala štúdia Princetonskej unverzity z roku 2010. Vedci vtedy na potkanoch dokázali, že nie všetky sladidlá sú rovnaké, čo sa týka naberania váhy. Potkany s prístupom k vysoko-fruktózovému kukuričnému sirupu nabrali viac váhy ako tie, ktoré konzumovali obyčajný cukor. A to aj v prípade, že ich celkový príjem kalórií bol rovnaký.

Druhý experiment sledoval potkany počas šiestich mesiacoch konzumácie tohto sirupu. Výsledkom boli zdravotné problémy známe ako metabolický syndróm –  s príznakmi ako obezita, nízky obsah dobrého HDL cholesterolu v krvi a vysoký krvný tlak. Potkany výrazne pribrali – takmer o polovicu viac ako tie, čo dostávali bežný cukor. Štúdia podľa vedcov naznačuje príčiny epidémie obezity v Spojených štátoch.

Podľa Anny Giertlovej z Výskumného ústavu potravinárskeho sa to však týka len vysoko fruktózového sirupu. „Ak má glukózo-fruktózový sirup rovnaký pomer glukózy a fruktózy predpokladá sa, že metabolizmus je podobný ako v prípade sacharózy, teda repného cukru.“ hovorí.

 

 

Niektoré štúdie totiž tvrdia, že fruktóza nám nedáva informáciu do mozgu o pocite sýtosti, tak ako to robí inzulín v prípade metabolizmu glukózy, dodáva. Výsledkom je, že zjeme alebo vypijeme viac potravín, či nápojov, ak sú sladené fruktózou, dodáva.

 

Lacnejší a tekutý

„Glukózo-fruktózový sirup je lacnejší ako sacharóza,“ vysvetľuje jeho časté používanie v potravinárstve Giertlová. Jeho výhodou sú aj vhodné vlastnosti, napríklad je dobre miešateľný s ostatnými surovinami.

V porovnaní so sacharózou – teda repným cukrom, vyjde o osem percent lacnejšie, vysvetľuje prezident potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay. „Využitie izoglukózy znižuje náklady a teda aj výslednú cenu potravín,“ hovorí. Sladivosť je podľa neho na rovnakej úrovni ako pri sacharóze. 

Spotrebiteľ podľa neho nevie rozlíšiť produkt sladený cukrom od toho sladeného izoglukózou. „Obyčajne je to viac menej psychologický efekt, keďže spotrebitelia vnímajú izoglukózu ako menej hodnotný výrobok, čo však nie je pravda,“ hovorí. Obávať sa u nás nemusíme ani sirupu vyrobeného z geneticky modifikovanej kukurice. Na Slovensku sa GMO kukurica pestuje na veľmi malej ploche a na potravinárske účely sa nevyužíva vôbec, vysvetľuje.

Výrobcovia tiež oceňujú technologické vlastnosti glukózo-fruktózového sirupu ako napríklad tekutosť. „Pridaný glukózový sirup zabraňuje opätovnej rekryštalizácii sacharózy a tým napomáha, aby hmota zostala bez textúrnych zmien,“ vysvetľuje hovorca spoločnosti Nestlé Slovensko Róbert Kičina. Zákazníci ho nájdu napríklad v nečokoládových cukrovinkách Jojo a Bon Pari.

Izoglukózou sladí niektoré druhy sirupov a limonád s ovocným podielom od firmy Kofola. Tá v niektorých receptúrach nahradila cukor sirupom. „Nie však kvôli cene, ale pre chuť. Toto sladidlo totiž zvýrazňuje ovocnú chuť nápoja,“ hovorí PR manažérka Kofoly Jaroslava Musilová.

Používanie sirupu potvrdila aj manažérka komunikácie spoločnosti IDC Holding Gabriela Smerigová. Ide napríklad o sušienky Club, Romanca, Trend či Princezky. Ide podľa nej o pôvodné receptúry. „V nových receptúrach už glukózo-fruktózový sirup nepoužívame, prechádzame na cukor,“ hovorí. Príkladom receptúry, pri ktorej sa používa cukor sú vaječné Venčeky alebo polomáčané sušienky Attack, dodáva.

Oslovení výrobcovia odmietli používanie sirupu z GMO rastlín.