Super avokádovo bazalkové pesto, rýchly recept. Vyskúšajte avokádové pesto z kuchyne portálu Ženy v meste.

Avokádovo bazalkové pesto, fotorecept kliknite

Avokádo je jedinečné chuťou aj vzhľadom. Pochutnám si na ňom len tak, osolené s čiernym korením, alebo aj ako pesto  Pesto je určené hlavne na cestoviny, ale ja sa idem za ním „zabiť“ najmä na teplých hriankach.

Avokádo volajú pre mimoriadny obsah živín aj „superpotravinou.“ Má viac draslíka ako banán, je nasiaknuté mononenasýtenými mastnými kyselinami, antioxidantmi, vlákninou, vitamínmi.

Vybrali sme pre vás aj recept na pesto z hráškových luskov

 

Avokádovo bazalkové pesto - Ingrediencie

  • avokádo – 1 kus – mäkké, aby sa len dalo stiahnuť zo šupky
  • bazalkové listy – veľká hrsť
  • mandľové lupienky – 2 PL
  • parmezán – 1PL
  • cesnak – 2 strúčiky
  • šťava – z ½ citróna
  • olivový olej – 3 - 4 PL
  • biele mleté korenie, soľ

 

 

Výborné avokádovo bazalkové pesto. Foto - Lucia Tomečková

 

Avokádovo bazalkové pesto - postup receptu

  1. Avokádo ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky do misky. Prihodíme umyté bazalkové listy, mandľové lupienky, nastrúhaný parmezán, pretlačený cesnak, šťavu z citróna, korenie a soľ.
  2. Avokádo je samo o sebe mastné, takže si musíte dávať pozor na množstvo olivového oleja. Často čítam, že olej treba pri mixovaní prilievať postupne, ale ja v tom rozdiel nevidím, či ho nalejem naraz, alebo postupne. Ručným ponorným mixérom všetko rozmixujem na penu.
  3. Ak pesto nespotrebujem celé, dám ho do malej fľašky a zalejem olivovým olejom tak, aby vytvoril súvislú vrstvu. Pesto je takto zakonzervované a v chladničke vydrží aj 2 mesiace.
  4. Je to rýchly recept a doma si rodina či návšteva určite „pošmakuje“ či už na cestovinách alebo s hriankami. Výborné je to zapíjať správne vychladeným bielym či ružovým vínkom.

Výborné avokádové pesto - rada na záver

Bazalku bežne pestujem na balkóne. Rastlinku si kúpim v obchode, doma presadím do väčšieho črepníka a potom už iba strihám listy. Nie celé stonky. Takto mi bazalka vydrží až do mrazov. V kuchyni  niekedy aj celú zimu. Jadro z avokáda nikdy nezahadzujem, ale zasadím ho do črepníka. Zatiaľ mi vždy z neho vyšla rastlinka, ktorú potom darujem priateľom.

Dobrú chuť. 🌼

 

 

Prečítajte si aj je sezóna medvedieho cesnaku? Spravte si domáce pesto