Nebudem sa tváriť, že to bol úspech na prvýkrát. Skúšala som viacero receptov, experimentovala s dávkami ingrediencií, kým som našla tú správnu rovnováhu, aby sa vanilkový krém nepodobal ani na puding, ani na sladké mlieko, aby bol jemne trasľavý, aby nebol presladený a povrch bol chrumkavo skaramelizovaný. Aby sa dal naťuknúť lyžičkou tak, že by z neho aj Amélia z Montmartru mala radosť.

Ponúkam recept pre šesť osôb, ktorého výsledok sa podobá na créme brúlée v dobrej francúzskej brasserie.

Foto - autorka

Ingrediencie:

5 žĺtok

vanilka

20 cl mlieka

20 cl šľahačkovej smotany

50 g kryštáľového cukru

25 g hnedého cukru na skaramelizovanie

Foto - autorka

Príprava:

Vyhrejte trúbu na 100 °C.  Vanilku namočte do mlieka. Mlieko so smotanou dajte zovrieť.

Do rozmiešaných žĺtok s cukrom vmiešajte mlieko so smotanou. Cez sitko prelejte zmes do malých nádobiek na crème brûlée alebo do jénskej misy.

Dajte do trúby a pečte 40 minút pri teplote 180 °C. Po vybratí z trúby by mal byť krém trasľavý.

Nechajte vychladnúť, dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny. Posypte hnedým cukrom a povrch skaramelizujte dohneda, buď pod grilom alebo plameňovým horákom.

Foto - autorka

.

Prečítajte si aj RECEPT: Francúzske čerešňové clafoutis nie je bublanina