Každoročne pečiem perníčky až tesne pred Štedrým dňom. Niekedy dokonca až na Štedrý deň. Mám totiž rodinný recept na také, čo nemusia týždeň-dva mäknúť. Takže, ak ste nestihli napiecť, vyskúšajte náš rodinný recept.

Ponúkam vám dve možnosti – posledné roky totiž nahrádzam nielen smetol klasickým maslom, ale aj práškový cukor trstinovým a perníkové korenie si miešam sama. Z jednej dávky vám vyjde za veľkú misu perníkov, ak ich potrebujete menej, postačí polovičná dávka.

Ingrediencie KLASICKÉ hneď mäkké perníčky:

4 vajcia

1 maslo (125 g) – v najpôvodnejšom recepte je smetol, ale nie je zdravý a ani potrebný

6 lyžíc tekutého medu

250 g práškového cukru

1 lyžička sódy

650 g hladkej múky

1 perníkové korenie

vajíčko na potretie, orechy na ozdobu

papier na pečenie

Ingrediencie ALTERNATÍVNE hneď mäkké perníčky:

4 vajcia

1 maslo (125 g)

6 lyžíc tekutého medu

250 g prírodného trstinového cukru

1 lyžička sódy

650 g hladkej špaldovej múky

kakao, muškátový oriešok, aníz, škorica, badyán, klinčeky mleté – namiešať vo vlastnom pomere

vajíčko na potretie, orechy na ozdobu

papier na pečenie

Postup:

Vajíčka rozbijeme do misky, pridáme cukor a med. Rozmiešame. Pridáme múku, sódu, perníkové korenie. Roztopíme si maslo a vlejeme ho do misky. Poriadne rozmiešame. Pridáme perníkové korenie a poriadne premiešame. (Alebo zjednodušene, všetko dáme do veľkej misy a poriadne zmiešame.)

Minimálne na polhodinku dáme cesto do chladničky.

Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto – snažíme sa, aby nebolo ani príliš tenké, no ani prihrubé.

Vykrajujeme perníčky a ukladáme ich na plech (na ktorom máme papier na pečenie). Perníčky potrieme vajíčkom, prípadne ozdobíme orechmi.

Pečieme v rúre na 170 stupňov, kým nie sú perníčky zlatisté.

Upečené perníčky môžete ozdobiť cukrovou polevou, ale vynikajúce sú aj samotné. Dobrú chuť!

Prečítajte si aj Štedrovečerné menu podľa Tinky alebo Vianoce bez vyprážania