Rozmýšľate nad ľahkým zdravým dezertom? Má to byť jednoduché, a pritom originálne, chcete prekvapiť, a zároveň zamestnať deti pri pečeni? Jablkový koláč v tvare ruže možno splní všetky tieto kritéria.

Ingrediencie na jablkový koláč:

2 kilá červených jabĺk

40 cl smotany

4 citróny

Jablkový koláč - cesto

100g kryštálového cukru

300g múky

1 vajce

štipku soli

150g masla

Cesto na jablkový koláč.  Foto - autorka

Prvá etapa prípravy na koláž z jabĺk

Pokrájajte a ošúpte 5 jabĺk, dajte ich do kastrola s dvoma lyžicami vody  a vanilkovým cukrom. Varte pol hodinu na slabom ohni, až kým nie sú jablká úplne mäkké. Po vychladnutí zamixujte a nechajte odstáť. Vyšľahajte smotanu do šľahacky a zmiešajte s jablčným pyté. Získate kremový kompót.

Príprava cesta na jablková koláč:

V mise zmiešajte maslo s cukrom, pridajte vajce, vymiešajte spolu, pridajte múku, štipku soli a vypracujte do kompaktného homogénneho cesta. Zabalte cesto do mikroténového tenkého sáčku a dajte na 20 minút do chladničky. Zatiaľ maslom vytrite formu na tortu, rozprestrite cesto, napichajte vidličkou, aby dýchalo a dajte piecť pri 180°C 20 až 25 minút.

Jablkový koláč.  Foto - autorka

Jablkový koláč - zdobenie jablkami:

Do misy vyžmýkajte 4 citróny. Jablká nakrájajte na čo najtenšie plátky, nakrájane plátky jabĺk dávajte hneď do misy s citrónom, aby nestmavli.

Na upečene cesto naneste jablčne pyté vymiešané so smotanou a naukladajte plátky jabĺk. Deti vám určite radi pomôžu s ukladaním plátkov jabĺk geometricky do kruhu, najprv po okrajoch tortovej formy postupujúc smerom do stredu.

Recept na jablkový koláč, ktorý vyzerá ako rozkvitnutá ruža som našla na blogu Corinne – Senegalčanky, pôvodom z ostrova Guadeloupe.

.