Začalo sa to SMS správou, ktorú som dostala od dcérky, keď sa vracala z pretekov z Francúzska : „Ahoj mami. Prosím nehnevaj sa, ale mohla by som ťa veľmi pekne poprosiť, či by si mi večer, keď sa vrátime z dlhej cesty autom, nenavarila niečo dobré a teplé? Vyhodia ma rovno doma a potom pôjdu do Maďarska, tak by sme sa najedli všetci 5-ti. Dúfam, že sa nenahneváš. Ďakujem ti veľmi pekne“.

Obarilo ma. Po prvé, že ma moja dcéra, ako neustále zaneprázdnenú matku, musí prosiť o teplé jedlo a ešte sa ospravedlňuje.

Po druhé, že nestihnem pripraviť prezentáciu, na ktorej som práve robila, a po tretie, že sa k nám valí niekoľko Maďarov olympionikov, ktorých si treba patrične uctiť. Nehovoriac o tom, že ich domáca kuchyňa je preslávená po celom svete. Išlo doslova o sekundy.

V našej kuchyni nastalo niečo, čo viem len ťažko opísať. Výsledkom bolo zapečené mäso, ktoré vraj chutilo, ale hlavne brokolicová polievka, ktorú som vlastne ani nestihla zvlášť naložiť do taniera a odfotiť. Tak sa po nej zaprášilo!

 

 

Ingrediencie:

maslo

5 strúčikov cesnaku

6 stredných zemiakov

1 väčšia brokolica

3 kocky zeleninového bujónu

5 stredných mrkiev

kyslá smotana

curry korenie

soľ

tekvicový olej

 

 

Postup:

Na masle, ktorým nikdy nešetrím pre jeho jemnú chuť, opražím cesnak do ružova. Pridám nakrájanú brokolicu a zemiaky, bujón a koreniny. Dobre rozvarím. Neskôr rozmixujem ponorným mixérom.

Popritom si nastrúham mrkvu, ktorú uvarím v menšom hrnci.

Do rozmixovanej zeleniny potom už pridám iba kyslú smotanu, prevediem varom a ešte raz premixujem.

Uvarenú mrkvu scedím cez sitko, vodu z nej vlejem do polievky. Nechám prejsť varom a na záver už iba pridám mrkvu.

Premiešam a polievka, po ktorej sa u nás doma len zaprášilo je hotová. Na tanieroch môžeme pokvapkať tekvicovým olejom.

 

Prečítajte si aj RECEPT: Kyslá hubová polievka s jogurtom