Mazúrka je tradičný poľský koláč, typický pre obdobie Veľkej noci. Základom je krehké, tenké cesto a jeho povrch by mal byť veľmi sladký. Mazúrka môže mať rôzne tvary: štvorce, trojuholníky, obdĺžniky, môže byť aj okrúhla a vtedy pripomína veľkonočnú kraslicu. Keďže mazúrky sú pekne zdobené, počas sviatkov plnia aj skrášľovaciu funkciu. 

Druhá, vrchná vrstva tohto tradičného koláča môže byť z ovocia vareného v sladkom náleve, ale aj z karamelovej masy alebo masy, ktorou sa plnia maslové bonbóny. A tak sa konečne blížime k obľúbeným chutiam Slovákov: ku krowkám. Všetko potrebné k mazúrke si vyrobíme sami doma.

 

Foto - autorka

 

Ingrediencie:

Na krehké cesto:

200 gramov pšeničnej múky

50 gramov škrobu (solamyl)

3 lyžice práškového cukru

1 lyžička vanilkového cukru

150 gramov masla

1 vajíčko

Na masu:

pár lyžíc marhuľového džemu (nemusí byť)

1 konzerva kondenzovaného sladkého mlieka (cca 400 gramov)

mandľové lupienky

pomarančová kôra

 

Foto - autorka

 

Postup:

Najprv si pripravme sladkú masu, lebo na to potrebujeme troška viac času. Je to jednoduché: konzervu so sladeným kondenzovaným mliekom vložíme do hrnca s vodou a varíme na miernom ohni tak, aby voda stále mierne bublala, asi 3 hodiny. Konzerva má byť stále ponorená vo vode, čiže počas varenia vodu podľa potreby treba dopĺňať. Konzervu necháme v hrnci až kým nevychladne. Keď už nebude teplá, môžeme ju otvoriť (inak by mohla vybuchnúť). Pozor, takto pripravenú masu nemusíte využiť hneď, môžete si ich pripraviť viac a otvoriť vtedy, keď budete potrebovať.

 

Foto - autorka

 

Cesto pripravujeme nasledovne: zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor a maslo. Maslo by malo byť mäkké. Potom pridávame vajíčko. Keby bolo cesto veľmi suché, môžeme pridať ešte jedno vajíčko. Cesto zamiesime. Niektorí odporúčajú nechať ho niekoľko hodín postáť v chladničke.

Potom cesto rozvaľkáme a vyložíme v ľubovoľnom tvare na papier na pečenie. My sme z cesta vyrezali obdĺžnik, z odrezkov sme nalepili po bokoch stranách ozdobný rám. Kým sme cesto vložili do rúry predhriatej na 200 stupňov, ešte sme ho napichali vidličkou, aby sa počas pečenia nezdvihlo a nepopraskalo. Cesto sme piekli 20 minút. Keď vychladlo, potreli sme ho džemom (nie je to nutné) a potom karamelovou masou. Mazúrku sme ozdobili mandľovými lupienkami a pomarančovou kôrou tak, aby vznikol obraz kvetín.

 

Foto - autorka

 

Mazúrka je najlepšia chladená, keď sa konzumuje až na ďalší deň.

Sme presvedčení, že keď tento jednoduchý recept vyskúšate, zamilujete si ho. Najmä, ak patrite k tým, ktorí zbožňujú krowky.

 

Foto - autorka

 

Prečítajte si aj RECEPT: Biela alebo zelená? Spravte si špargľu, práve sa začala sezóna!