Čaká vás detská narodeninová oslava, deti si zavolali kamarátov na olovrant, alebo ste pozvali známych na kávu a treba to osladiť. Dieťa potrebuje do školy alebo škôlky priniesť koláč, alebo sa rozhodnete v práci kolegyniam a kolegom spríjemniť koniec týždňa a malo by to byť nekrémové a zároveň na chuť nie suché a fádne. Mramorová bábovka je koláč, ktorý ma už roky pri rôznych príležitostiach zachraňuje. A pri ktorom nemusím vyťahovať mixér!

Ingrediencie:

280 g masla

250 g kryštálového cukru

5 vajíčok

250 g múky

1 sáčok prášku do pečiva

1 sáčok vanilkového cukru

2 veľké lyžice kakaa

Postup:

Dajte roztopiť 250 g masla. Zmiešajte ho s cukrom. Primiešajte vajíčka. Cesto miešajte pokým nie je hladké.  Pridajte múku s práškom do pečiva. Znovu miešajte pokým nezískate homogénnu hmotu.

Polovicu cesta prelejte do inej nádoby a pridajte vanilkový cukor. Do druhej polovice vmiešajte kakao.

Maslom vytrite bábovkovú formu. Vlejte tretinu vanilkového cesta, potom tretinu kakaového cesta a tak striedavo vyplňte bábovkovú formu.

Pečte v trúbe pri 200° C asi 45 minút. Vyklopte a podávajte po vychladení.

Rada :

Bábovku môžte poliať čokoládovou polevou a podľa nálady, vynaliezavosti a chutí ozdobiť. Namiesto mramorového vzoru môžte urobiť vzor zebrovaný, bábovku namáčať do ranného mlieka alebo kakaa, dať si ju s domácim ríbezľovým lekvárom, zmrzlinou alebo ovocným šalátom. 

Prečítajte si aj Z medvedieho cesnaku, olív, chrenu, húb či mrkvovej vňate. Tu je 12 receptov na skvelé domáce pesto