Sú zdravšie ako klasické zemiaky, majú len 76 kcal (v 100 gramoch) a množstvo vitamínov a minerálov. Len heslovito poinformujem, že majú blahodárne účinky na oči a zlepšujú pamäť. Tie krásne, oranžové, sladké zemiaky, čiže batáty už niekoľko rokov dostať aj na Slovensku. Čo s nimi? My ich odporúčame pečené alebo uvarené na pare s dvomi omáčkami.

Batáty.   Foto - autorka

Recept: Pečené batáty s dvomi omáčkami

Ingrediencie na pečené batáty:

batáty

čierne korenie, soľ

tymián

olivový olej na potretie

Foto - autorka

Ingrediencie na oranžovú omáčku k pečeným batátom

1 malá kocka bryndze

2 lyžice bieleho jogurtu

lyžička štipľavej pasty (najlepšie maďarskej Erős Pista, ktorú dostať v slovenských obchodoch)

lyžica strúhaného syra

čierne korenie

petržlenová vňať alebo pažítka

Foto - autorka

 

Recept: Pečené batáty s dvomi omáčkami

Zelená omáčka k pečeným batátom - ingrediencie:

1 zrelé avokádo

dve lyžice bieleho jogurtu

strúčik cesnaku

šťava z polovice citróna

bazalka

soľ, čierne korenie, pár kvapiek tabasco

Omáčky na batáty. Foto - autorka

Recept: Pečené batáty s dvomi omáčkami

Postup na pečené batáty:

Batáty umyjeme a nakrájame na kolieska (netreba ošúpať). Okoreníme, natrieme olivovým olejom a pečieme asi pol hodinu v predhriatej rúre na 200 stupňov. Batáty tiež výborne chutia uvarené na pare.

Zelenú omáčku získame vytlačením mäkkého avokádo vidličkou alebo tyčovým mixérom a pridáme ostatné ingrediencie. Oranžovú omáčku - vymiešame všetky ingrediencie.

Teplé zemiaky servírujeme s omáčkami. Je to výborná alternatíva k nezdravým chipsom, ktorú určite uvítate, hlavné  po sviatkoch.

Hotové batáty.   Foto - autorka