Sú zdravšie ako klasické zemiaky, majú len 76 kcal (v 100 gramoch) a množstvo vitamínov a minerálov. Len heslovito poinformujem, že majú blahodárne účinky na oči a zlepšujú pamäť. Tie krásne, oranžové, sladké zemiaky, čiže batáty už niekoľko rokov dostať aj na Slovensku. Čo s nimi? My ich odporúčame pečené alebo uvarené na pare s dvomi omáčkami.

 

 

Ingrediencie:

batáty

čierne korenie, soľ

tymián

olivový olej na potretie

 

 

Ingrediencie na oranžovú omáčku:

1 malá kocka bryndze

2 lyžice bieleho jogurtu

lyžička štipľavej pasty (najlepšie maďarskej Erős Pista, ktorú dostať v slovenských obchodoch)

lyžica strúhaného syra

čierne korenie

petržlenová vňať alebo pažítka

 

 

Ingrediencie na zelenú omáčku:

1 zrelé avokádo

dve lyžice bieleho jogurtu

strúčik cesnaku

šťava z polovice citróna

bazalka

soľ, čierne korenie, pár kvapiek tabasco

 

 

Postup:

Batáty umyjeme a nakrájame na kolieska (netreba ošúpať). Okoreníme, natrieme olivovým olejom a pečieme asi pol hodinu v predhriatej rúre na 200 stupňov. Batáty tiež výborne chutia uvarené na pare.

Zelenú omáčku získame vytlačením mäkkého avokádo vidličkou alebo tyčovým mixérom a pridáme ostatné ingrediencie. Oranžovú omáčku - vymiešame všetky ingrediencie.

Teplé zemiaky servírujeme s omáčkami. Je to výborná alternatíva k nezdravým chipsom, ktorú určite uvítate, hlavné  po sviatkoch.

 

 

Prečítajte si aj RECEPT: Čokoládové brownie