Petržlen je veľmi vďačná bylinka, dostupná už po celý rok. Osobne však uprednostňujem vlastný petržlen, ktorý si bez problémov vypestujem na balkóne. A ak zima nie je tuhá, mám ho k dispozícii čerstvý naozaj po celý rok. Je to dvojročná rastlina, takže si semienka zasadím každý druhý rok na jar na balkóne a ešte sa mi nestalo, že by doma chýbala čerstvá petržlenová vňať. Samozrejme, ak nemáme zvýšenú spotrebu. To sa deje vtedy, keď dostaneme chuť na petržlenové pesto na opečenom chlebe. Netradičná, ale výborná dobrota dostupná kedykoľvek.

 

 

Vrelo odporúčam aj z toho dôvodu, že petržlen nepatrí iba do polievky, ale už oddávna ho staré matere používali aj ako domáci liek, teda liečivú bylinku. Petržlenová vňať obsahuje vysoké množstvo minerálov, vláknin, vitamínov či bielkoviny, ktoré majú blahodarný dopad y na zdravie a imunitu človeka. Nenápadná rastlinka pôsobí pozitívne na celý ľudský organizmus.  Má nevyčerpateľný pomer živín, ktoré pozitívne pôsobia nielen na imunitu, ale aj trávenie a tým vylučovanie. Petržlenové pesto, ktoré robievam doma, je vhodné nie len do polievky, ale aj do omáčok, cestovín, k mäsu,  šalátov, či nátierok. My ho máme aj tak najradšej na opečenom chlebe.

 

 

Ingrediencie:

viazanička čerstvej petržlenovej vňate

30 g píniové semiačka

2 strúčiky cesnaku

hrsť parmezánu

olivový olej

soľ

 

 

Postup:

Na panvici si na sucho opražíme píniové semiačka. Petržlenovú vňať nakrájame na menšie kúsky, ku ktorým pridáme vychladené pínie a roztlačený cesnak. Pridáme syr a soľ a ručným mixérom za pomalého prilievania oleja  mixujeme, až kým z toho nie je hladká súvislá hmota. Veľmi jednoduché. V chladničke vydrží pesto jemne zaliate olejom dlho.

 

 

Rada:

Petržlenová vňať obsahuje veľa vody, vitamíny A, B, C, E, K,  železa, bielkovín, selén, sacharidy, vlákninu, luteín, tuk, železo, zinok, meď, vápnik, draslík, fosfor, horčík, selén, sodík, mangán, omega 3, omega 6 kyseliny, betakarotén, luteín, kyselinu listovú a pantoténovú.  Preto má napríklad aj silný účinok na celý imunitný systém,  liečitelia ju odporúčajú aj ako prevenciu proti rakovine, má vraj aj silné antibiotické účinky, celkovo prečisťuje organizmus, znižuje horúčku, čistí obličky , je vhodná aj pri boji s osteoporózou , či srdcovo- cievnymi ochoreniami, či má dokonca vplyv aj na nepravidelnú menštruáciu.

 

 

Prečítajte si aj RECEPT: Pečená tekvica nielen na Halloween