Múka zo špaldy obsahuje jedinečné množstvo vitamínov a minerálnych látok. Nachádzajú sa v nej všetky vitamíny skupiny B (okrem vitamínu B12) a aj vitamín E. Obsah selénu je veľmi dôležitý pri prevencii nádorových ochorení. Má vysoký obsah vápnika, magnézia, fosforu. Je bohatá na esenciálne aminokyseliny, ktoré majú priaznivý vplyv na nervovú sústavu. Pleva zo špaldy má antibiotický účinok. Je pravdou, že má trošku inú chuť, ale postupom času si aj deti dokážu zvyknúť na túto zdravšiu alternatívu

 

Foto - autorka

 

Múka zo špaldy by nemala určite chýbať v každom zdravom jedálničku aj preto, lebo:

 

  • dodáva energiu
  • je ľahko stráviteľná – pre vysoký obsah vlákniny
  • zlepšuje krvný obeh
  • znižuje kôrnatenie ciev
  • upravuje hladinu cholesterolu

 

 

Foto - autorka

 

Čo potrebujeme na bublaninu:

Ingrediencie:

suché:

2 hrnčeky polohrubej špaldovej múky

 (kvôli chuti môžete použiť ½ hrnčeka bielej a ½ hrnčeka špaldovej múky)

1 hrnček trstinového cukru

1ks prášok do pečiva

1ks vanilínový cukor

1 čajová lyžička škorice

1 hrnček vlažného mlieka

1/2 hrnčeka oleja

3ks vajec

+ ovocie čerstvé, alebo mrazené (slivky, černice, maliny, čučoriedky a pod.)

 

Foto - autorka

 

Postup:

V jednej nádobe si vymiešame suché a v druhej nádobe „mokré“ suroviny,  potom ich spojíme spolu. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme cesto, postupne naukladáme čerstvé alebo mrazené (nie úplne rozmrazené, ale také krehké) ovocie, ktoré trošku vyváľame v múke – aby pri pečení úplne nekleslo. Ja som použila slivky a černice.  Posypeme trstinovým cukrom – kvôli kruste a pečieme pri teplote 175°C cca 30 minút. Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom.

 

Špaldová bublanina s ovocím. Foto - autorka

 

 

Prečítajte si aj RECEPT: Rýchle a zdravé koláčiky z ovsených vločiek, banánov a sliviek