Skvelá špaldová bublanina s ovocím, recept originál. Rozmýšľate, čo pripraviť deťom na desiatu alebo olovrant, aby to bolo aspoň trošku zdravšie a bolo to sladké. Tak potom určite vyskúšajte túto rýchlu špaldovú bublaninu.

Špaldová bublanina s ovocím

Múka zo špaldy obsahuje jedinečné množstvo vitamínov a minerálnych látok. Nachádzajú sa v nej všetky vitamíny skupiny B (okrem vitamínu B12) a aj vitamín E.

Obsah selénu je veľmi dôležitý pri prevencii nádorových ochorení. Má vysoký obsah vápnika, magnézia, fosforu. Je bohatá na esenciálne aminokyseliny, ktoré majú priaznivý vplyv na nervovú sústavu.

Pleva zo špaldy má antibiotický účinok. Je pravdou, že má trošku inú chuť, ale postupom času si aj deti dokážu zvyknúť na túto zdravšiu alternatívu. 🍐

Vybrali sme pre vás aj recept - Výborná bábovka, lahodná, jednoduchá. Osvedčený recept 💕 Vyskúšajte aj rebarborovú bublaninu. A máme aj recept na hrnčekový banánový chlieb.

Špaldová múka by nemala chýbať v zdravom jedálničku aj preto, lebo

  • dodáva energiu
  • je ľahko stráviteľná – pre vysoký obsah vlákniny
  • zlepšuje krvný obeh
  • znižuje kôrnatenie ciev
  • upravuje hladinu cholesterolu

 

 

Ingrediencie

suché ingrediencie:

  •  2 hrnčeky polohrubej špaldovej múky (kvôli chuti môžete použiť ½ hrnčeka bielej a ½ hrnčeka špaldovej múky)
  •  1 hrnček trstinového cukru
  •  1ks prášok do pečiva
  •  1ks vanilínový cukor
  •  1 čajová lyžička škorice

"mokré" ingrediencie

  •  1 hrnček vlažného mlieka
  •  1/2 hrnčeka oleja
  •  3ks vajec
  • ovocie čerstvé, alebo mrazené (slivky, černice, maliny, čučoriedky a pod.)

 

 

Špaldová bublanina s ovocím. Foto - Nela

 

Postup receptu

  1. V jednej nádobe si vymiešame suché a v druhej nádobe „mokré“ suroviny,  potom ich spojíme spolu.
  2. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme cesto, postupne naukladáme čerstvé alebo mrazené (nie úplne rozmrazené, ale také krehké) ovocie, ktoré trošku vyváľame v múke – aby pri pečení úplne nekleslo. Ja som použila slivky a černice.
  3. Posypeme trstinovým cukrom – kvôli kruste a pečieme pri teplote 175°C cca 30 minút. Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj naše jednoduché cesto na koláč.

Vyskúšajte aj recept výbornú hrnčekovú čerešňovú bublaninu 🍒 - kliknite