Skvelé zapekané morčacie mäso s cuketou, recept utopený v korení z kuchyne portálu Ženy v meste. Morčacie mäso je na experimentovanie výborné, lebo má tú správnu „konzistenciu“ a tak dokáže z mixu korenia dostať to najlepšie.

Zapekané morčacie mäso s cuketou - fotorecept kliknite

Vzniklo toto zapekané morčacie mäso. Mala som doma chvíľu voľno, tak som si zapla televíziu a zachytila cudzinca šéfkuchára ako varí arabské jedlo. A teda korením nešetril.

Pozerám na to a hovorím si, že vo svojej kuchyni na takéto experimenty nemám odvahu. Spýtala som sa samej seba, že vlastne prečo, veď je škoda, že jedlo korením len na slovenský spôsob. Pritom zmes rôzneho korenia môže v našej domácnosti objaviť nové chute. 

Zrazu som to poňala ako výzvu na niečo nové, neobjavené a vznikol tento recept. Je vysoko pravdepodobné, že jeho chuť sa už nikdy nezopakuje. Ale možno si vytvoríte svoju. Vyskúšajte. 👍

Vyskúšajte aj recept výborná kôprová omáčka originál

 

 

Zapekané morčacie mäso s cuketou - ingrediencie

  • olivový olej
  • 3 stredné cukety
  • 800 g morčacieho mäsa
  • slaninka
  • drvený muškátový orech
  • thajské korenie
  • tymian, sušený kôpor, oregano, majoránka, fenikel, bazalka, biele korenie
  • 4 klinčeky, 3 borievky, curry
  • mletá rasca, mletá škorica, provensálske korenie, mletá solená paprika, parmezán

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Recept na fantastické morčacie mäso s cuketou. Foto - autorka

 

Zapekané morčacie mäso s cuketou - postup receptu

  1. Na dno misy z jenského skla som dala olivový olej, cuketu nakrájala na krúžky, ktoré som poukladala na olej.
  2. Potom som zobrala všetky koreničky, ktoré som doma mala a z každého korenia posypala cuketu, len tak medzi dva prsty.Na to som poukladala narezané plátky morky.
  3. Mäso som nevyklepala. Každý kúsok mäsa som potrela pletou červenou paprikou v soli. Preto som už viac nič nesolila, paprika bola dostatočne slaná.
  4. Na mäso som rozsypala malé kúsky pokrájanej slaninky. A opäť na mäso poukladala krúžky cuketu, posypané zvyškom slaninky. Prikryla alobalom a dala do rúry piecť na 200 stupňov celzia asi na hodinu.
  5. Po hodine som odstránila alobal a posypala parmezánom, ktorý som už vo vyhriatej rúre nechala iba dopiecť.
  6. K nezameniteľnému mäsu som uvarila jednoduchú ryžu s maslom a soľou, veď morka je v korení doslova utopená.

Zapekané morčacie mäso s cuketou - rada na záver

  • Podľa mňa nešlo o náhodu, že pri toľkých druhoch korenia malo mäso fantastickú chuť. Asi sa iba nemusíme v slovenskej kuchyni báť mixovať korenie.
  • Morčacie mäso je na takéto experimentovanie výborné, lebo má tú správnu „konzistenciu“ a tak dokáže z mixu korenia dostať to najlepšie. Veď odborníci na stravovanie radia morčacie mäso medzi 14 najcennejších potravín sveta.
  • Okrem toho, že neobsahuje toľko tuku a tak odbúrava zlý cholesterol, priaznivo vplýva aj na imunitný systém, znižuje depresie, dokonca pomáha pri abstinenčných príznakoch pri odvykaní od fajčenia. Morka je vzácna aj pre vyšší obsah vápnika, ktorý je dôležitý pri tvorbe kostí, vysoké množstvo vitamínu B12 a železa a preto sa odporúča hlavne športovcom a ženám.

Dobrú chuť! 💥

Vyskúšajte aj aj recept na fantastický paprikáš s domácimi haluškami