Burina, pliaga, alebo nepriateľ záhradníkov. Všedný zázrak, zázračná burina, alebo všeliek. Takto rôznorodo voláme púpavu.

Jej pravý názov, púpava lekárska, však napovedá, že v záhradách a parkoch, vlastne úplne všade, nájdeme sotva takú liečivú rastlinku, akou je tento liečiteľský zázrak. Spotrebovať ju totiž môžeme úplne celú, od listov do jarných šalátov, cez pečený liečivý koreň až po žiarivo žlté kvety, z ktorých si doma môžeme vyrobiť med, alebo sirup. Či dokonca víno. Ale na to ešte nemám výrobnú kuchársku odvahu.

Takže ja som sa som sa tohto roku rozhodla pre sirup. Vraj je fantastický hlavne počas letných mesiacov, ako osviežujúca malinovka. V minulom roku som varila med a olizovali sme sa doma vďaka nemu ešte aj na jar tohto roka. Farba mi vyšla krásna, takže už len čakám, kedy sa mi sirup pod dekou vysterilizuje do druhého dňa. Vraj ma čaká nezabudnuteľná chuť v podobe „ľadového čaju.“

Púpavu si spájam odjakživa s detstvom, keď sme chodili na lúky nad Bratislavu, kde ma pani učiteľka zo škôlky naučila viazať prvý venček na hlavu. Odvtedy si pamätám, že zbierať ju mám iba v rukaviciach, inak „nebudem za dámu“ ďalších niekoľko dní. Aj keby. Za tie liečivé účinky zázračnej púpavy, to však stojí. Veď najviac pomáha pri žlčníku a pečeni. Rastlinka obsahuje okrem železa a vápnika aj mimoriadne veľa vitamínu C a B2, preto je vhodná na detoxikáciu organizmu a krvi.

Ingrediencie:

250 púpavových kvetov

1,2 l vody

1 kg kryštálového cukru

1 citrń

1 ČL kyseliny citrónovej

Sušenej levandule za prsty

Postup:

Zber na lúke, mimo civilizácie, mi trval asi 10 minút. Vzhľadom na to, že púpava lekárska je liečivá celá, jej kvety som od zeleného spodku neoddeľovala, prišlo mi to zbytočné plytvanie liečivých živín.

Celé kvety bez stonky som zaliala prevarenou vodou, pridala dobre vyumývaný citrón nakrájaný na plátky, zakryla a nechala odstáť do druhého dňa. Asi 20 hodín. Neprekážalo by ani viac.

Na druhý deň som kvety preliala cez sitko a odstátu vodu spolu s cukrom som začala postupne zohrievať na miernom stupni do bodu varu.

Zatiaľ som kvety zbavené citrónov prehnala nízkootáčkovým odšťavovačom v zmysle, ani kvapka nazmar. Nízkootáčkový odšťavovač má tú výhodu, že rastlinu či inú potravinu, neochudobňuje o živiny.

Vytlačenú šťavu som pridala do hrnca spolu s trochou sušenej levandule, ktorá sirup jemne prevonia.

Na nízkom stupni som to priviedla do varu a varila až dovtedy, kým sirup nezískal potrebnú konzistenciu. Tesne pred nalievaním som prisypala kyselinu citrónovú.

Sirup som do fliaš nalieva cez jemné sitko, aby bol v závere čo najviac priezračný.

Rada:

Ak máte radšej med ako sirup, tento postup platí aj pri varení medu. Rozdiel je iba v dĺžke varenia. Čím hustejší chcete med, tým dlhšie zmes varte na nízkom stupni, aby sa vyparilo čo najviac vody. Pozor však musíte dávať na to, aby sa vám med nepripálil prípadne ste ho neuvarili tak hustý, že ho nedostanete z pohára..

Púpava lekárska je naozaj výnimočná rastlinka. Z jej pukov si dokonca môžete vyrobiť aj „kapari“ a z upraženého koreňa si pochutnávať aj na „káve“ tak, ako severoamerickí indiáni. Listy z púpavy sú fantastické aj pražené, k televízoru miesto čipsov.

Prečítajte si aj RECEPTY: Agátový sirup si urobte doma