Naša zeleninová polievka s cviklou nielen výborne chutí, ale je aj zdravá, nepriberiete a aj na tanieri môže vyzerať nádherne. Vyskúšajte ju. 

Foto - autorka

Ingrediencie:

2 menšie cibule

1 pór

3 mrkvy

2 petržleny

menší kúsok zeleru

2 cvikly

3 strúčiky cesnaku

olivový olej

petržlenová vňať

na dochutenie: morská soľ, kurkuma, mletá rasca, mleté čierne korenie, mletá červená paprika

tekvicový olej – podľa chuti

Foto - autorka

Postup:

Do väčšieho hrnca pridáme 6 lyžíc olivového oleja, nadrobno nakrájanú cibuľu a pór. Opražíme. Pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler. Opäť opražíme. Pridáme cviklu. Trošku orestujeme. Okoreníme koreninami, soľou budeme dochucovať až nakoniec, aby sa uvoľnili chute zo zeleniny. Pridáme vodu, 5 cm nad okraj zeleniny, prikryjeme a varíme cca hodinu, kým zelenina nezmäkne. Ku koncu pridáme na plátky nakrájaný cesnak (nemusíme).

Polievku odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme do krémovej konzistencie. Ak je príliš hustá, pridáme vodu. Kto má rád jemnejšiu chuť, môže použiť šľahačkovú smotanu. Prevaríme, dochutíme morskou soľou. Polievku môžeme podávať s čerstvým chlebom, pečivom, alebo opraženým chlebíkom. Môžeme poliať tekvicovým olejom.  Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou, opraženými tekvicovými semiačkami.

Dobrú chuť!

Foto - autorka

Prečítajte si aj RECEPT: Plnená paprika a plnené paradajky na francúzsky spôsob