Aké je najobľúbenejšie jedlo tvojho dieťaťa?

„Najobľúbenejšie jedlo staršej dcéry je mrkva. Surová, varená, parená či dusená. Mám podozrenie, že to súvisí s FF. Teda s jej šesťročným už trošku vypĺznutým plyšovým zajacom – piatym čelnom rodiny. Často mi pri varení kradne z taniera očistenú surovú zeleninu, keď ju len na chvíľu odložím. Veľmi sa zabáva na tom, ako ma dobehla. Tieto triky už učí aj toho mladšieho a ja, samozrejme, neprotestujem. Vincent by mohol cely deň jesť banány, avokádo a fromage frais. Najlepšie banánový alebo avokádový. Obaja radi pomáhajú pri varení. No aj keď sa ich chute trošku líšia – zhodnú sa na jedlách ako zeleninová polievka s pórom, dusený kel so sladkými zemiakmi, majoránkou a cesnakom či nigiri suši s lososom. Ako maškrtu pomáhajú pripravovať müsli tyčinky.“

 

Varíš denne? Aký máš kuchársky štýl - vymýšľaš nové recepty alebo sa skôr držíš tradičnej kuchyne?

„Áno, varím denne. Okrem desiaty, deti nemajú v škole možnosť stravovania. Obedujú až po príchode domov okolo druhej až tretej poobede. Hlavné jedlo je tu večera, pri ktorej sa zíde celá rodina. Tradičná kuchyňa mi veľa nehovorí. Varím podľa pamäti svoje overené recepty. Tie vznikajú štýlom pokus-omyl. A ak mi pomáhajú aj deti, je to jeden veľký kreatívny chaos. No a keďže si recepty nepíšem, ani presne nepamätám, tak sú vždy trošku iné. Snažím sa si to v kuchyni nekomplikovať, takže väčšina našich jedál je uvarená ľahko a rýchlo. Často máme polievky, veľa čerstvej, parenej či dusenej zeleniny, mango klíčky, obilniny, trochu mäsa alebo tofu, a s mierou čerstvé ryby, krevety a mušle. Tie sú tu úžasné. A Alica ich miluje. Obe deti majú radi aj jedlá z fazule alebo červenej šošovice, ktorú varím s kurkumou.“

 

Aké zmeny si spravila vo varení po narodení dieťaťa?

„Asi najzásadnejšia zmena bolo zaradenie mäsa a denné varenie. Potom som sa začala zaujímať, odkiaľ pochádza to, čo do toho hrnca dám, čo to obsahuje, ako je jedlo zabalené. Tu, kde žijeme, je veľký výber cenovo dostupných, kvalitných biopotravín aj v supermarketoch, aj na trhu. Takže sa to dá. Tiež som vymenila všetky tie takzvané nelepivé hrnce za nerezovú oceľ. A plastové varechy a dosky na krájanie za drevené. Zostala mi len jedna keramická panvica, ktorej sa neviem vzdať. Zeleninu som začala pariť, čo som dovtedy nerobila vôbec.“

 

Máš nejaký tip, čo sa ti osvedčil v kuchyni?

„Miesto klasického rastlinného oleja používam na varenie maslo alebo kokosový olej. Tie by mali byť menej škodlivé aj pri vysokej teplote. Polievky zahusťujem ovsenými vločkami. Morskú soľ som vymenila za himalájsku. Treba však dávať pozor na množstvo, lebo obsahuje veľa minerálov.“

 

Müsli so semiačkami a sušeným ovocím

 

 

Ingrediencie:

4 veľmi zrelé banány,

2 šálky ovsených vločiek (alebo 1 šálka ovsených a 1 šálka mix rôznych vločiek), lyžička škorice,

1 šálka semiačok (sezamové, slnečnicové, tekvicové, chia…),

1/2 až 1 šálka sušeného ovocia (brusnice, hrozienka, marhule, datle…),

citrónová alebo pomarančová šťava podľa chuti.

 

 

Postup:

Základ cesta tvoria roztlačené banány, do ktorých sa zamieša škorica a vločky. Potom je už viac-menej na vás, čo tam pridáte. Ja pridávam šálku semiačok a pol šálky sušeného ovocia.

 

Nám chutia hlavne hrozienka a brusnice. Sú trochu kyslé a spolu s citrusovou šťavou vyvažujú sladký banán. Ak vám cesto ešte stále nezjedli deti, natlačí sa lyžicou do obdĺžnikovej formy na papier na pečenie do výšky asi 1,5 cm. Pečieme sa 15- 20 minút na 175 stupňov. Vychladnuté a nakrájané tyčinky môžete uskladniť aj v mrazničke. Tento recept je veľmi variabilný a dá sa obmieňať s orechami, makom, kokosom a kakaom. 

 

 

Ďakujeme, že ste článok dočítali až do konca. V tejto chvíli už pripravujeme ďalší. 

 

Spoplatnené s PlatbaMobilom.sk.