BRATISLAVA. Zelené lístky medvedieho cesnaku už môžeme po nástupe jarnejších dní nájsť v južnejších polohách – napríklad v okolí Bratislavy už naplno začína sezóna zberu.

Ide o trvácu bylinu z čeľade amarylkovitých, ktorá je blízko príbuzná s pestovaným cesnakom kuchynským, cibuľou, pažítkou a pórom. „Druhový názov je odvodený od gurmánskych chúťok medveďov, ktoré si vyhrabávajú cibuľky najmä po prebudení zo zimného spánku,“ hovorí botanička z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Silvia Kubalová.

Medvedí cesnak - wikipedia.org

Medvedí cesnak - riaďte sa vôňou

Prvé listy sa podľa nej začínajú objavovať už v marci. Zberajú sa až do zakvitnutia, dodáva Kubalová.

To, či zbierame tie správne, odhalí podľa Kubalovej ich charakteristická cesnaková aróma. Listy sa dajú totiž ľahko zameniť s podobnými jarnými rastlinami, upozorňuje. A to napríklad s jedovatou konvalinkou voňavou alebo jedovatým áronom alpským.

„Pri zbieraní nechajme na každej rastlinke aspoň dva listy, aby mala šancu uložiť do cibuliek dostatok živín do ďalšej jari,“ hovorí. Bratislavčania si môžu listy natrhať počas prechádzok na Železnú studničku pri potoku Vydrica alebo v lužných lesoch okolo Rusoviec a Čunova, odporúča.

Medvedí cesnak - späť do kuchyne

Pôvod názvu tejto bylinky po medveďoch potvrdzuje aj Antónia Mačingová, autorka stravovacieho programu a kníh Najedzte sa do štíhlosti a Harmónia zdravia, krásy a vitality. Medvede si ňou čistia žalúdok a črevá od nevhodných baktérií, mikróbov a plesní, vysvetľuje. Tiež je to zdroj minerálov a vitamínov.

„Naši predkovia boli kedysi dobrí pozorovatelia, vedeli, že čo je dobré zvieratám, nemôže ublížiť ani človeku,“ hovorí. Tak sa medvedí cesnak dostal do nášho jedálnička. Teraz sa podľa nej vracia táto bylinka vracia do našich kuchýň a domácich lekárni.

„Čerstvý cesnak sa po dôkladnom umytí môže použiť všade tam, kde sa zvykne používať pór, cesnak či cibuľa.,“ hovorí. Môžeme ho podľa nej pridávať do čerstvých šalátov. Vynikajúco chutí aj na špaldovom chlebíku s posoleným maslom, dodáva.

Medvedí cesnak: Pesto podľa receptu Mačingovej

Potrebujeme:

250 g listov medvedieho cesnaku

100 g soli (morská, kamenná, himalájska)

180 - 200 ml oleja ( olivový, slnečnicový, sezamový či orechový, ktorý pestu dodá lahodnú chuť )

Postup pri výrobe - pesto z medvedieho cesnaku

Zmes listov medvedieho cesnaku, soli a oleja rozmixujeme. Vlejeme do pripravených pohárov s uzáverom. Celkom vhodne sú poháre od detskej výživy. Takto uzavreté a uložene na chladnom, tmavom mieste vydržia do ďalšej sezóny.

Do základnej zmesi môžeme pridať – primixovať olivy, orechy alebo aj chili papričky.