TUNIS. Recept na pálivú harissu sa v  tuniských rodinách už niekoľko storočí dedí z generácie na generáciu. Matky ho odovzdávajú svojim dcéram spolu s kulinárskymi skúsenosťami ako cenné rodinné tajomstvo.

Pálivá pasta harissa sa pridáva do tradičných jedál v regióne Magreb na severe Afriky. Skupina vyše 150 tuniských žien však harrisu nepripravuje už len pre svoje rodiny. Zarábajú peniaze tým, že vyrábajú a dokonca vyvážajú toto stáročné tajomstvo svojich predkov.

Harissa je vyrobená z papriky sušenej na slnku, čerstvo pripravených korenín a olivového oleja, aby sa zachovala aj "zmäkčila" jej pálivá chuť. Je súčasťou väčšiny jedál v reštauráciách v Tunisku a vďaka cestovnému ruchu si získala popularitu aj v zahraničí.

V roku 2013 sa skupina žien z vidieckej oblasti v centrálnom Tunisku spojila a vytvorila družstvo nazvané "Tahadi" - čo v arabčine znamená "výzva".

Obchádzali domácnosti od dverí k dverám, aby presvedčili ostatných, nech sa k nim pridajú. Spojili svoje vedomosti a začali spolu predávať svoje výrobky.

 


Harissa. Ilustračné foto - pixabay.com

 

Ženy mohli využiť oficiálny vládny projekt na podporu miestnej produkcie a dostali školenie o technických, hygienických a komerčných aspektoch svojho podnikania.

Tahadi má teraz 164 zamestnancov a je jednou z prvých firiem v Tunisku, ktorá pracuje výhradne s miestnymi vidieckymi ženami v rotačnom systéme - jej členky pracujú podľa flexibilného plánu.

V bielom laboratóriu ženy v rukaviciach umývajú a pripravujú suroviny, ktoré potom stroje spracujú na povestnú červenú pastu.

Ženy tak zohrávajú kľúčovú úlohu v tuniskom hospodárstve, povedal Faruk Ben Salah z PAMPAT, projektu OSN, Švajčiarska a Tuniska, ktorého cieľom je dostať na trh vidiecke produkty ako harissa. 

"Hlavnou úlohou je vytvoriť im čo najskôr vhodné pracovné podmienky," povedal.

Zatiaľ čo nezamestnanosť žien v celej krajine je na úrovni 22,5 %, vo vidieckych provinciách podľa Národného štatistického úradu z roku 2015 prekračuje 35 %.

Mnohé zo žien, ktoré teraz pracujú v Tahadi, robili predtým na poli v "strašných podmienkach", alebo"čakali, kým ich manželia nepriniesli domov peniaze.

Salah povedal, že PAMPAT by mohol pomôcť spoločnosti Tahadi diverzifikovať svoju produkciu, aby poskytla viac príležitostí zamestnať ženy, ktoré žijú v odľahlejších vidieckych oblastiach.

Tahadi vyrába harissu pod značkou Errim, ktorá si už získala meno. Predáva sa v obchodoch s gurmánskymi potravinami nielen v Tunisku, ale aj vo Švajčiarsku a Nemecku a objednávky už prišli aj z Francúzska a Talianska. Prebiehajú aj rokovania o exporte do Kanady.