BRATISLAVA. Chov včiel sa stále viac posúva z údolí, hôr či slovenských dedín do miest. Aj mestá môžu byť prirodzeným prostredím pre včelie rodiny, najmä ak majú dostatok zelených plôch a vytvorené vhodné podmienky. Jeden z akcionárov hotela NH Bratislava Gate One Rastislav Pavlišin začal písať svoj príbeh so včelami ako hobby včelár na bratislavskej Kolibe.

 

Včelia kráľovná jednej z včelích rodín nesie na sebe označenie a má aj vlastný rodný list.  Foto - Grape

 

Včely na streche hotela

„Keď moje včely vyprodukovali viac ako 70 kg kvalitného medu, ktorý získal certifikát kvality, rozhodol som sa posunúť svoje včelárenie z Koliby ďalej do mesta, priamo na strechu hotela. Som presvedčený, že tu vieme vytvoriť včelám čo najprirodzenejšie prostredie na život,“ hovorí Pavlišin. Včely majú rádius letu okolo 5 km od hotela, kde by mali nájsť dostatok zelených plôch na zber peľu a produkciu zdravého a kvalitného medu. Rozširovanie plôch v meste s potenciálom mednej a peľovej znášky je zároveň dlhodobý zámer tohto projektu.

Aktuálne našlo svoj domov na streche hotela osem včelích rodín. Zámerom chovateľa je rozšíriť chov až na celkovo 20 rodín a zároveň inšpirovať aj ostatné hotelové siete, firmy a inštitúcie pôsobiace v meste, aby sa pridali k tejto iniciatíve a rozšírili rady chovateľov včiel na mestských strechách.

So starostlivosťou o včely bude hotelu nápomocná rodina Ružičkových z Veľkých Levár na Záhorí, ktorá sa chovu včiel venuje už niekoľko rokov. „Náš chov smerujeme k biovčeláreniu. Už druhý rok používame termokomoru a postupne opúšťame „tvrdú chémiu“ pri liečené včiel. Radi pomôžeme svojimi radami a skúsenosťami aj iným subjektom pri vybudovaní ukážkovej strešnej včelnice aj s potrebným zázemím,“ hovorí MVDr. Svetozár Ružička, chovateľ včiel. 

 

 

Ekologický chov 

Včelnica na streche hotela bude zároveň referenčné miesto pre používanie a ďalšie získavanie skúseností z liečenia termickou metódou v spolupráci s autorom, prof. Dr. Wolfgangom Wimmerom z Viedne, ktorý metodiku ako aj zariadenie – termokomoru Warroa controler vyvinul. Liečenie včelieho plodu teplom zásadne rozširuje možnosti boja proti klieštikovitosti, napĺňa ideu biovčelárenia a produkcie zdravého medu bez reziduí (zvyškov) z liečenia chemickými prípravkami.

Úžitok z takéhoto ekologického chovu budú mať nielen včely, mesto, ale aj hoteloví hostia a jeho návštevníci. Hotel sa rozhodol zaradiť do svojej ponuky v rámci gastronómie niekoľko jedál s medom vyprodukovaným vlastnými včelami na streche hotela. „Našich hostí upozorníme na náš chov už v rámci komunikácie v hotelových izbách, vo vestibule hotela, do jedálnička naradíme špecifické jedlá z medu a na recepcii si budú môcť návštevníci zakúpiť aj včelie produkty z našej včelej produkcie,“ hovorí Jiří Kotulán, riaditeľ hotela NH Bratislava Gate One.

Maliar Peter Stankovič sa podujal namaľovať pre hotel obraz s významnými dominantami Bratislavy a včelami, ktorý bude pripomínať všetkým návštevníkom hotela nielen ušľachtilú myšlienku chovu včiel na streche, ale aj pamätihodnosti Bratislavy, ktorú navštívili. Tento obraz bude zároveň prenesený aj do etikiet, ktoré budú súčasťou medu a včelích produktov.