Dominique Crenn sa presadila v priestore, ktorý stále ovládajú muži, hoci ide o varenie a kuchyňu. Ako prvá žena v USA s troma michelinskými hviezdami mení pohľad na to, čo to znamená byť šéfkuchárkou. A stále patrí medzi elitu.
Keď sa umenie stretne s gastronómiou, vzniká niečo výnimočné. Dominique Crenn, francúzska šéfkuchárka pôsobiaca v San Franciscu, je toho dôkazom. Svojím inovatívnym prístupom, citom pre detail a neochvejnou odvahou dokázala, že svet vysokej gastronómie patrí aj ženám.
Samouk Dominique Crenn
Narodená v Bretónsku, vyrastala v láske k dobrému jedlu, no až v Kalifornii objavila svoju kulinársku cestu. Ako samouk sa vypracovala v nemilosrdnej brandži, kde ženy dlho nemali miesto. Jej prelom prišiel v roku 2011, keď otvorila reštauráciu Atelier Crenn v San Franciscu. Jej koncept? Kuchyňa ako poézia – doslova. Menu je napísané vo veršoch a každý chod je jedlým umeleckým dielom.
Svoju reštauráciu vyzdobila pomocou malieb svojho otca, ktoré stvárňujú hlavne výjavy z rodného Bretónska. Na jednu zo stien potom umiestnila báseň, ktorú napísala v deň, keď jej otec zomrel. Zdieľa tak s úplne cudzími ľuďmi to, čo by niektorí nepovedali ani svojim blízkym.
„Môže to pôsobiť ako zraniteľnosť, ale ja otvorenosť považujem za jednu z najdôležitejších vlastností, pretože nám umožňuje byť vierohodnými a povedať ostatným, kto naozaj sme. Nič tu neskrývame a pomáha nám to sa ďalej vyvíjať, „okomentovala báseň šéfkuchárka.
Tri michelinské hviezdy: ženský triumf
V roku 2018 sa Crenn stala prvou ženou v USA, ktorej reštaurácia získala tri michelinské hviezdy. Bolo to ocenenie nielen jej technickej brilantnosti, ale aj odvahy odkloniť sa od klasických postupov. V jej jedlách nenájdete mäso – z etických dôvodov ho vylúčila zo svojho menu a propaguje udržateľnosť a rešpekt k prírode.
Najpopulárnejšími položkami na menu sú vraj bretónsky koktail Kir Breton, briošky ozdobené kvetmi, kokosová pena alebo bylinkový sorbet. Svetoznáma šéfkuchárka vždy príde aj osobne medzi hostí, ale nie preto, aby sa pýtala, či im chutilo, ale hovorí s nimi o príprave pokrmov a inšpiruje sa ich názormi.
Odkaz pre ženy v gastronómii
Dominique Crenn inšpiruje nielen kuchárov a kuchárky, ale aj každého, kto verí, že s vášňou a odhodlaním sa dajú prekonať hranice. V jej prípade to nie sú len hranice chutí, ale aj spoločenských stereotypov.
„Keď ste žena, máte jednoducho držať pusu a variť. Keď mi toto niekto povedal, začala som sa ozývať o to viac,“ uviedla šéfkuchárka.
Vo svojej reštaurácii uplatňuje nulovú toleranciu voči sexuálnemu obťažovaniu a podporuje svojich pracovníkov, aby sa s takýmto problémom zverili priamo jej. Aj preto zrejme jej spoločnosť zamestnáva viac žien ako mužov.
Dominique Crenn bojovala s rakovinou
Dominique Crenn v roku 2019 oznámila, že mala triple-negatívny karcinóm prsníka, čo je agresívna forma rakoviny, a spoločne s podporou rodiny, tímu a komunity sa okamžite pustila do liečby.
Podľa rozhovoru z januára 2023, ktorý poskytla portálu Mashed, je momentálne bez príznakov rakoviny – označila sa ako “cancer-free” („bez rakoviny“), ale pravidelne podstupuje preventívne kontroly každých šesť mesiacov .
Dominique Crenn sa nielen dostala medzi elitu šéfkuchárov, ale stále sa v nej drží a zbiera ocenenia za oceneniami. Na júnovej (24.6.2025) ceremónii Michelin Guide v Sacramente zostala jej vyhlásená reštaurácia Atelier Crenn medzi elitou, keď opätovne získala 3 hviezdy.
Ona sama bola v máji 2025 uvedená do MenuMasters Hall of Fame (ocenenie od Nation’s Restaurant News), čo potvrdzuje jej celoživotný a zásadný vplyv – od haute cuisine (pojem, ktorý označuje luxusnú, umeleckú a technicky precíznu gastronómiu typickú pre michelinské reštaurácie – poz.red.) .cez udržateľnosť až po zmenu kultúry v kuchyni.
Prečo je výnimočná:
Poetický štýl varenia – každý chod rozpráva príbeh
Bojovníčka za rovnosť – otvorene hovorí o diskriminácii žien a bojuje proti nej vo svojej reštaurácii
Osobný zápas s rakovinou – v roku 2019 verejne oznámila svoju diagnózu a napriek tomu pokračovala v práci
Zástankyňa rastlinnej stravy – propaguje udržateľné zdroje a ekologické poľnohospodárstvo.
Autor: ŽenyvMeste