Kurací perkelt zo stehien, tradičný maďarský

Recept na autentický maďarský kurací perkelt zo stehien ponúka výbornú chuť ako ten správny odkaz na našu spoločnú uhorskú minulosť. Pripravte si dnes výborné jedlo so ženami v meste.

Kurací perkelt zo stehien

Podľa tradičných maďarských zásad sa kurací perkelt zo stehien prípravuje pomocou techniky praženia. Takáto príprava cibule, mletej papriky a aj mäsa mu dáva charakteristickú chuť. Tento recept na kurací perkelt zo stehien využíva práve tento postup.

Ingrediencie

  • 1 kg kuracích stehien (najlepšie aj s kosťami pre lepšiu chuť), 1 veľká cibuľa, 2 PL oleja (tradične sa môže použiť bravčová masť), 1 KL sladkej mletej papriky (použite kvalitnú maďarskú papriku pre autentickú chuť), soľ podľa chuti, mleté čierne korenie podľa chuti, Voda alebo lepšie kurací vývar,

[[sendIngredietsByMail]]

Postup receptu

  1. Príprava mäsa: Kuracie stehná umyte, osušte a prípadne odstráňte kožu. Mäso osolte a okoreňte.
  2. Praženie cibule: Cibuľu ošúpte a nakrájajte na jemno. V hrnci zohrejte olej alebo masť a pridajte cibuľu. Pražte na stredne silnom ohni, kým cibuľa nezmäkne a nezačne meniť farbu na zlatistú.
  3. Pridanie papriky a mäsa: Znížte teplotu a pridajte mletú papriku. Rýchlo zamiešajte a ihneď potom pridajte kuracie mäso. Mäso dôkladne opražte na všetkých stranách, aby sa uzavreli póry a zachovali sa šťavy.
  4. Podliatie: Po opražení mäsa môžete pridať trochu vody alebo kuracieho vývaru, ale v pravom perkeltu by mäso malo dusiť len vo vlastnej šťave. Ak pridáte aj vodu, tak naozaj len trošku, toľko aby bolo mäso zakryté.
  5. Dusenie: Prikryte hrniec a na miernom ohni nechajte mäso dusiť. V prípade potreby pridajte ešte trochu vody alebo vývaru. Varte asi 40-50 minút alebo kým nie je mäso mäkké.
  6. Finálna príprava: Skontrolujte chuť a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Podávajte s typickými maďarskými prílohami ako sú tarhoňa, knedľa alebo s haluškami či jednoducho len s chlebom.

Tento recept vám prináša pravú chuť Maďarska priamo na váš stôl. Perkelt je vynikajúci príklad toho, ako jednoduché prísady môžu vytvoriť bohaté a lahodné jedlo. Skúste aj náš recept na maslové halušky k perkeltu.

[[block_text]]

Videorecept

Ako ho vylepšiť?

Tento tradičný recept na maďarský kurací perkelt zo stehien je vynikajúci, ale existuje niekoľko spôsobov, ako ho môžete ďalej vylepšiť a prispôsobiť podľa vlastných chutí:

  • Použitie čerstvých byliniek: Pridajte do jedla čerstvé bylinky ako majoránku alebo tymián, ktoré dobre dopĺňajú chuť kuracieho mäsa a papriky.
  • Pridanie zeleniny: Na rozšírenie chutí a textúr môžete pridať do perkeltu zeleninu, ako je čerstvá paprika, alebo paradajky či hrášok, čo pridá jedlu sviežosť a rozmanitosť.
  • Využitie červenej papriky: Okrem mletej papriky môžete pridať aj kúsky čerstvej červenej papriky, čo dodá jedlu ďalší rozmer chuti a krásnu farbu.
  • Podávanie s kyslou smotanou: Na zjemnenie chuti a pridanie krémovosti môžete perkelt podávať s lyžicou kyslej smotany.
  • Pikantná verzia: Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete pridať do perkeltu čili alebo trochu mletej pikantnej papriky.
  • Využitie bieleho vína: Pre ešte bohatšiu chuť môžete pridať trochu bieleho vína do perkeltu pri dusení mäsa.
  • Podávanie s rôznymi prílohami: Experimentujte s rôznymi prílohami ako ryža, zemiaková kaša alebo dokonca cestoviny, aby ste zistili, ktorá kombinácia vám chutí najviac.

Každé z týchto vylepšení môže perkeltu pridať novú dimenziu a oživiť tradičný recept podľa vašich osobných preferencií a chutí.