
Pravá a k tomu jednoduchá marlenka so značkou Ženy v meste je tu pre vás. Najlepšia marlenka, ktorú si určite zamilujete. Vyskúšajte si ju pripraviť podľa nášho receptu. Neoľutujete!
Marlenka
Chystáte sa už veľmi dlho upiecť marlenku, ale nemáte chuť a odvahu? Máte pocit, že príprava marlenky je náročná? Kuchyňa nášho portálu pre vás pripravila podrobný recept s niekoľkými fotkami. Príprava nie je až taká zložitá a výsledok stojí skutočne za to.
Tá najlepšia marlenka je zo špaldovej múky, s menším množstvom cukru, odľahčená pudingom, a aj recept na cesto je hrnčekový. Ženy v meste pre vás majú pravú marlenku, ktorá chutí neodolateľne.
Sladké marlenkové maškrtenie.
- Čas prípravy: 40 minút
- Čas varenia: 4 x 8 minút
- Počet porcií: 1 koláč (28×20 cm)
Pravá marlenka – ingrediencie
- na cesto marlenky (hrnček 250 ml):
- 2 hrnčeky hladkej špaldovej (hladkej) múky
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 3 ks vajce
- 250 g rozpustené maslo
- 3 polievkové lyžice medu
- 1 malá lyžička sódy bikarbóny
- na náplň marlenky:
- 1 ks uvarené Salko (397 g) potrebuje 2 hodiny varenia
- 250 g zmäknuté maslo
- 400 ml mlieko
- 1,5 balenia smotanového, vanilkového pudingu alebo Zlatého klasu
- med podľa chuti (ak chceme marlenku sladšiu)
- na zdobenie marlenky:
- rozmixované upečené cesto z okrajkov
- hrsť nasekaných vlašských orechov
- 1 ks Pikao (roztopená nutella, môže byť aj čokoláda)
Postup prípravy najlepšej marlenky
- Uvaríme si puding. 2/3 mlieka dáme variť a do horúceho vlejeme zbytok mlieka zmiešaný s pudingovým práškom. Uvaríme hustejší krém.

- Maslo si rozpustíme, nesmie byť horúce. Do misky dáme hladkú špaldovú múku, cukor, vajcia, vlažné roztopené maslo, med, sódu bikarbónu.

- Z týchto surovín si vypracujeme vláčne medové cesto, ktoré odložíme do chladu, aby vytuhlo. Premiešame aj uvarený puding, aby nebola kožka.

- Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny. Je dobré vybrať maslo z chladničky skôr, aby malo izbovú teplotu, lepšie sa šľahá. Salko nesmie byť studené.

- K zmäknutému vyšľahanému maslu postupne po lyžiciach zašľahávame uvarené skaramelizované Salko izbovej teploty, aby sa krém spojil.

- Nezabúdajme, keď pripravujeme maslovo pudingový krém, suroviny musia mať rovnakú teplotu. Zo Salka a masla si dokončíme chutný krém.

- Krém na marlenku dokončíme tak, že si k vyšľahanému maslu so Salkom postupne zašľaháme vlažný puding, môžeme pridať aj med podľa chuti.

- Ak by nebol krém hladký, môžeme ho ponorným mixérom rozmixovať. Uložíme ho do chladu. Stuhnuté cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti.

- Papier na pečenie si vystrihneme 4x na veľkosť cca 30×22 cm. Každý bochníček si vyvaľkáme natenko po celej ploche. Stačí aj malým valčekom.

- Vyvaľkaný plát s papierom preložíme na otočený plech na pečenie. Každý plát pečieme pri teplote 180 oC cca 8-10 minút, aby bol hnedastý.

- Po upečení sú pláty krehké. Prekladáme ich opatrne, necháme vychladnúť. Okraje opatrne zarovnáme, orežeme. Na prvý plát dáme 1/5 krému.

- Na rozotretý krém uložíme ďalší plát, jemne pritlačíme, potom navrstvíme 2/5 krému, pokračujeme ďalším plátom, 3/5 krému, ukončíme plátom.

- Nakoniec celú marlenku potrieme zvyšným karamelovým krémom (dva diely), natrieme dôkladne aj boky, lebo aj tie budeme obsypávať a zdobiť.

- Pripravíme si suché časti na zdobenie. Orechy nasekáme nahrubo. Orezané časti cesta rozsekáme na sypkú hmotu. Ja som zvolila aj Pikao.

- Navrch marlenky povtláčame najskôr nahrubo nasekané orechy, ktoré sme si predtým pripravili. Orechy môžeme aj vynechať, ak ich nemôžeme.

- Potom si zoberieme sypkú hmotu z okrajkov cesta a začneme celú marlenku dôkladne obsypávať, nezabúdame ani na boky, jemne pritláčame.

- Nasleduje posledná pochúťka, Pikao. Môžeme ho v horúcej vode trošku ohriať, aby sa s ním lepšie pracovalo. Na marlenku urobíme mriežky.

- Naša marlenka nie je príliš sladká, ako tá klasická. Ak milujete sladšie, do hotového krému pridajte med podľa vlastnej chuti a dôkladne prešľahajte.

- Hotovú marlenku uložíme do chladu stuhnúť. Keď Pikao zatuhne, celú marlenku obalíme fóliou, aby nevyschla. Najlepšia je o pár dní, keď zmäkne.

Tip na záver: Salko si uvarte deň vopred, ušetríte si tak čas. Netreba zabúdať, že sa Salko varí úplne ponorené vo vode. Povarte ho jednu hodinu, potom odstavte, a nechajte dôjsť (skaramelizovať) vo vriacej vode, v ktorej sa varilo, do jeho vychladnutia.

Sladké marlenkové maškrtenie 🙂
Tu je aj naša jednoduchá Marlenka.
Recept na poslednú chvíľu skvelý medovo orechový fit koláčik, rýchly a zdravý
Vynikajúci recept s medom jednoduchá perníková roláda so slivkovým lekvárom a orechami a aj Skvelé marlenka guličky, recept z medových plátov
Obľúbený recept
Najlepšie medové rezy, klasické a tradičné















