BRATISLAVA. Prvé vinobrania a hody už máme pomaly za sebou a práve toto je sezóna na lahodný burčiak. Tiež ho máte radi? Ak sa obávate ako spoznať ten naj, čítajte ďalej.

„Správny burčiak má mať svetlú mliečnu farbu, svetložltú, vôňu po čerstvom hrozne, čistú. Nesmie byť hnedý a voňať iba po kvasniciach,“ radí výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Jaroslava Kaňuchová Pátková. Neodporúča ho kupovať pri ceste, ale radšej zájsť k známemu vinárovi.

Burčiak totiž vydrží naozaj len pár hodín, vysvetľuje, na teple sa veľmi rýchlo prekvasí. Ak sa to nestane, musí byť podľa nej stabilizovaný najpravdepodobnejšie kyselinou citrónovou. Tá sa spolu s kvasnicami často používa práve na falšovanie burčiaku, dodáva.

 

 

Odporúča preto burčiak kupovať priamo u vinohradníkov a vinárov. „Spotrebitelia by si mali uvedomiť, že ak má niekto za domom vysadený jeden riadok viniča, ako môže predávať domáci burčiak celú sezónu,“, pýta sa.

Burčiak sa môže podľa Kaňuchovej Pátkovej vyrábať len zo slovenského hrozna. Predávať sa môže od 15. augusta.

V súčasnosti je burčiaková sezóna v plnom prúde najmä z odrody Iršai Oliver, ktorá dosahuje optimálnu cukornatosť okolo 17 NM. Zároveň má aj výborné kyselinky okolo 5 - 7 gramov na liter, čo dotvára harmonickú chuť. Burčiak tak podľa nej nie je iba sladká voda. Obsah alkoholu v burčiaku sa zvyčajne pohybuje okolo 3 - 5 percent.

 

 

Prečítajte si aj Naučte sa šetriť cukrom v kuchyni