BRATISLAVA. Deň začnú na bratislavskom trhovisku na Miletičovej. Sezónna čerstvá zelenina a ovocie, obchodnícka atmosféra, veľa ľudí, veľa zážitkov, veľa vnemov, inšpirácia. Potom sa obaja pustia do varenia.
Dvaja muži, ktorí najradšej relaxujú v kuchyni. Petra Kršku už hobby dokáže aj uživiť, foodbloger Michal Hornický zatiaľ varí a fotí popri inej práci, a užíva si to.
Iná strava, iný životný štýl
„Najprv to bola nevyhnutnosť, varil som sám pre seba. Prešiel som mnohými spôsobmi stravovania, delená strava, vegetariánstvo, až kým som v roku 2007 neprešiel kurzom osobnostného rozvoja. Objavil som taoizmus a čínsky systém piatich elementov, to ma oslovilo,“ hovorí Bratislavčan Peter Krško. S duchovnou stránkou jedla vylepšoval aj vlastný životný štýl.
Hľadal sa po desiatich rokov, keď robil manažéra v nábytkárskej firme Ikea. „Úplne som vyhorel, zistil som, že ponúkam ľuďom aj veci, ktoré vlastne nepotrebujú a žijem takmer len v obchodnom dome. Tak som dal výpoveď,“ hovorí Peter.
O relaxe popri práci hovorí aj foodbloger Michal Hornický, ktorý pracuje ako art director v reklamnej agentúre. Blog o jedle, ktoré aj fotí, spustil pred necelým rokom. Umelecké cítenie tak využíva v práci, aj vo voľnom čase. Namiesto sedenia za počítačom, chodí viac po nákupoch a stojí v kuchyni pri varení, či pri fotení. Nafotiť dobre jedlo je rovnaké umenie ako ho chutne uvariť. „Akurát ho často zjete studené, než ho nafotíte, vychladne,“ dodáva so smiechom.
Kompenzácia v jedle
Obaja muži hovoria o novom fenoméne. Nielen preto, že varenie dáva každá televízna stanica. Ľudia si stres a záťaž v práci kompenzujú jedlom a necítia sa dobre. Stále viac ľudí mení svoj jedálniček i životný štýl. „Nie sme spokojní a hľadáme kompenzáciu v množstve jedla. Ľuďom začína viac záležať, čo zjedia a mnohých vecí sa potom z jedálnička zbavia,“ hovorí Peter Krško zo skúseností svojich klientov, ktorým predstaví svoju kuchyňu.
Väčší záujem o jedlo vyvracia aj veľa mýtov. „Hamburger to nemusí byť len rýchle občerstvenie, ako si to predstavíte automaticky. Vzniká stále viac malých bistier, kde vám urobia hamburger z kvalitného mäsa a čerstvej zeleniny,“ dodáva Michal Hornický.
www.mealujemto.sk
Peter Krško, ktorý sa vareniu venuje od roku 2007 a viac ako tri roky už má na to firmu, výber jedál prispôsobuje ročnému obdobiu. „Jedzme tu a teraz, čo dáva naša zem,“ hovorí. Preto nakupuje na trhu, ale aj v bio obchodoch a čo nedostane, tak aj v supermarketoch. Nie je vegetarián, ale základom jeho jedál je zelenina a ovocie, mäso používa málo. A keď tak kvalitné, najlepšie priamo od odberateľov, o ktorých vie, ako sa o zvieratá starajú.
U klienta doma
Klientom chodí variť domov alebo väčšej spoločnosti či firme poskytuje priestor v jazykovej škole, kde majú hodujúci výhľad na Bratislavský hrad. Štvorchodovú hostinu s aperitívom urobí od 30-50 eur na osobu. Toľko bude stáť obed aj klienta, ktorému príde navariť domov. Závisí to od toho, či prinesie len potraviny alebo aj servis na prestieranie.
Foodbloger Michal Hornický varí najčastejšie pre seba a varením to nekončí. Jedlo musí naaranžovať a nafotiť. „To trvá niekedy rovnako dlho, ak nie dlhšie, ako samotné varenie,“ hovorí Michal. Prispôsobuje tomu aj výber jedál.
„Najviac fotogenická je talianska a ázijská kuchyňa, nafotiť dobre slovenské jedlá by bola celkom výzva,“ hovorí. Recepty si ľudia nájde cez jeho profil na faceboku, kde má viac ako 1300 fanúšikov. Na blogu si ich číta 30 až 100 ľudí denne.
www.mealujemto.sk
Na Slovensku už tvoria foodblogeri početnú komunitu, poznajú sa cez sociálne siete i z varenia naživo. Objavili ich už aj firmy. „Hlavne v Česku využívajú foodblogerov, ktorým zákazníci uveria viac ako dôveryhodnej osobe, než by mali veriť značke firmy. Na Slovensku to len začína,“ hovorí Michal, ktoré ho už tiež oslovili.
Ani Peter, ani Michal nemajú problém s tým, že sa ako muži najlepšie cítia v kuchyni. „Nedávno som varil pre štyri ženy, ktoré si doma urobili stretnutie. Jediný problém som mal s tým, ako nešetrili pri kritike mužov. Myslel som si, že to len muži vedia takto ohovárať ženy,“ smeje sa Peter Krško.
www.mealujemto.sk