Talianska paradajková polievka, top recept

Určite vám talianska paradajková polievka bude chutiť. Dajte si prácu s čerstvými paradajkami, stojí to za to.

Talianska paradajková polievka

V záhradkách sa počas leta dajú pozbierať všetky možné druhy zeleniny a ovocia, a práve teraz je ideálna príležitosť pripraviť si doma chutné a zdravé jedlá z čerstvých surovín. Rovnako počas posledných týždňov dozrievajú aj paradajky, čo ich robí ideálnou zložkou pre varenie.

Chuť talianskej paradajkovej polievky pripravenej z domácich paradajok je jednoducho úžasná. Je nielen chutná, ale tiež je zasýti, je zdravá a ľahko stráviteľná.

Tento jednoduchý recept vás očarí chuťou, žiarivou farbou a vôňou, ktoré sú mu vlastné. Ak máte k dispozícii vlastné paradajky z vlastnej záhradky, získate tak záruku dokonalého výsledku. Táto polievka je nabitá vitamínmi a živinami a dokonca nie je potrebné ju žiadnym spôsobom zahusťovať.

Ak vás tradičná „slovenská“ paradajková polievka, ktorá sa pripravuje z pretlaku, s haluškami alebo so smotanou, prestala baviť, výrazne odlišná chuť tejto polievky vás určite osloví. Skúste tento recept, zistíte podobne ako ja, že talianska paradajková polievka stojí za tú námahu s čerstvými paradajkami.

História

História paradajkovej polievky siaha až do starovekého Ríma. Na začiatku však paradajky považovali za jedovaté a pestovali ich len na dekoratívne účely.

Postupne sa však stali súčasťou kuchyne a vznikli rôzne recepty, medzi nimi aj polievka.

Talianska paradajková polievka, známa v taliansčine ako „pomodoro“, sa objavila až v stredovekom Taliansku. Aj v tom čase sa stále paradajky vnímali s nedôverou a boli považované skôr za jedovaté.

Až v 18. storočí sa stali populárnymi práve v talianskej kuchyni a začali sa stále častejšie používať aj vo varení. Prvý záznam o paradajkovej polievke ako súčasti talianskej kuchyne pochádza z roku 1692 z knihy „Lo Scalco alla Moderna“ od autora Antonio Latini.

Táto polievka však nebola podobná dnešnej, ale bola skôr omáčkou na namáčanie chleba. Postupom času sa paradajková polievka vyvíjala a zdokonaľovala sa.

Po rozšírení paradajok do ostatnej Európy sa stala populárnou aj v iných krajinách. Vo Francúzsku sa stala súčasťou kuchyne v 18. storočí, v Spojených štátoch sa stala známou v 19. storočí.

Dnes máme mnoho rôznych variantov paradajkovej polievky z rôznych kuchýň po celom svete, či už ide o taliansku „pomodoro„, španielske „gazpacho“ alebo iné regionálne verzie. Táto polievka sa dnes stala ikonickým jedlom vlastne po celom svete.

Talianska paradajková polievka je verzia z čerstvých paradajok. Verím, že vám bude chutiť. Rovnako tak naša cesnačka, alebo kurací vývar. A tu je naša brokolicová krémová polievka. Vyskúšajte aj recept na krémovú brokolicovú polievku. A tu je aj naša hustá paradajková polievka.

Ingrediencie

  • 8 paradajok,
  • cibuľa alebo pór 1 ks,
  • 2 mrkvy,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 1 čajová lyžička trstinového cukru,
  • čerstvá alebo sušená bazalka,
  • čerstvé bylinky (bazalka, oregano, petržlenová vňať, pažítka),

[[sendIngredietsByMail]]

Postup receptu

  1. Najskôr si pripravíme potrebné suroviny. Ak použijeme mäsité paradajky, bude sa hodiť aj horúci vývar na zriedenie polievky. Dokonalú chuť podčiarkne čerstvá bazalka a oregano. Postačia však aj sušené, no v žiadnom prípade ich nevynecháme.


     

  2. Paradajky umyjeme, a zo spodnej časti narežeme do kríža. Na 2 minúty ich zalejeme horúcou vodou, vodu zlejeme, paradajky schladíme pod studenou vodou a jednoducho olúpeme. (ide to ľahko, aj bez noža).


     

  3. Na olivovom oleji osmažíme pór nakrájaný na pásiky, pridáme plátky cesnaku a krátko smažíme /cca pol minúty/ kým zacítime jeho vôňu. Nasleduje mrkva, ktorú restujeme.


     

  4. Olúpané paradajky nakrájame na polovicu, pridáme korenie (soľ, mleté čierne korenie a trstinový cukor), podlejeme 1 dcl vody a varíme do zmäknutia paradajok. Po 10 minútach pridáme čerstvé alebo sušené bylinky (bazalku a oregano), ktoré tomu dodajú tú pravú taliansku chuť. Polievku dohladka rozmixujeme, ak je potrebné, zriedime ju horúcim vývarom.


     

  5. Na suchej panvici opečieme pečivo. Zmiešame olivový olej, soľ a pretlačený cesnak a touto zmesou pečivo natrieme.

Tip od žien v meste: Paradajkovú polievku dozdobíme bazalkou, a podávame s cesnakovým pečivom. Skúste aj náš recept na hokkaido polievku.


Výborná talianska paradajková polievka. Foto – Denča

[[block_text]]

Videorecept