
Našiel som doma recept na tatranský punč. Má už nejaký ten rôčik, pôvodná verzia je jablková a hrušková šťava. Takže ak ju dnes vymeníte za džús, nič sa asi nestane.
Tatranský punč
Tento náš rodinný recept na Tatranský punč je zrejme inšpirovaný horským prostredím a tradičnými slovenskými chuťami. Klasická domáca pálenka spojená s jablkovou a hruškovou šťavou. Ten papierik bol už celkom zažltnutý. Hoci nepochádzam z Tatier, bolo pod ním, že punč je tatranský. Tak teda tatranský.
Recept je zaujímavý spájením tradičných slovenských chutí a horského prostredia, čo ponúka jedinečný a hrejivý zážitok. Skúšali sme.
Kombinácia čerstvej jablkovej a hruškovej šťavy, typického ovocného destilátu ako slivovica alebo hruškovica (a ak by ste dnes už chceli môžete pridať diel Tatranského čaju) odráža charakteristické prvky slovenskej minulosti a gastronómie. Ovocie bolo vždy dôležitou súčasťou života na našom vidieku. Jablká aj hrušky zostávali často aj dlhú na zimu.
Prídavok aromatického korenia ako škorica, klinčeky a badián, spolu s pomarančovou a citrónovou kôrou je trošku novinka. Dodáva punču exotickú bohatú vôňu.
Voliteľný rozmarín pridáva ďalšiu vrstvu tatranskej vône a zintenzívňuje celkový zážitok. Napokon podobné to bude aj ak si pridáte do punču borovičku.
Jeho príprava je jednoduchá a zároveň umožňuje kreatívnu variabilitu, čo ho robí perfektným nápojom na sviatočné stretnutia a rodinné oslavy. Skúste sami.
Ingrediencie
- 1 l jablkovej šťavy, alebo džúsu (najlepšie čerstvej),
- 500 ml hruškovej šťavy, vody z kompótu, alebo džúsu,
- 250 ml slivovice, hruškovice alebo iného typického ovocného destilátu (prípadne Tatranský čaj)
- 3 – 4 tyčinky celej škorice,
- 8 – 10 celých klinčekov,
- 2 hviezdičky badiánu,
- kôra z 1 veľkého pomaranča,
- kôra z 1 citróna,
- med alebo hnedý cukor na osladenie,
- plátky jabĺk na dekoráciu,
- Voliteľné: 3 – 4 vetvičky čerstvého rozmarínu,
Postup receptu
- Zahrejte šťavy: Vo veľkom hrnci zahrejte zmiešanú jablkovú a hruškovú šťavu. Nechajte ju zohriať, ale nesmie vrieť.
- Pridajte korenie a kôru: Pridajte škoricu, klinčeky, hviezdičkový badián a kôru z pomaranča a citrónu.
- Pridajte rozmarín: Pridajte vetvičku čerstvého rozmarínu pre jedinečnú tatranskú vôňu.
- Zahrejte destilát: V menšom hrnci zahrejte slivovicu alebo iný ovocný destilát, aby sa uvoľnili jeho chute. Tak na 75 °C, nemal by vrieť.
- Pridajte destilát do šťavy: Pomaly prilievajte zahriaty destilát do zmesi štiav. Podľa chuti pridajte med alebo hnedý cukor.
- Lúhovanie: Nechajte punč na miernom stupni, aby sa chute prepojili, asi 15-20 minút. Nesmie vrieť, aby sa neodparil alkohol.
- Servírovanie: Pred podávaním vyberte korenie a rozmarín. Podávajte horúci punč v hrnčekoch, ozdobený plátkami jabĺk alebo hrušiek.
Tento Tatranský vianočný punč v sebe spája tradičné slovenské chute s pocitom horského prostredia, ponúka hrejivé a útulné pocity, ideálny pre chladné zimné večery.
NA ZDRAVIE !
Iné variácie
- Klasický vianočný punč,
- Turbo punč,
- Nealkoholický punč,
- Horúce vianočné nápoje,
- Vianočný punč s ovocím.
Skúste aj recept na domáci čokoládový likér.














