Tatranský punč, tradičný rodinný recept

Našiel som doma recept na tatranský punč. Má už nejaký ten rôčik, pôvodná verzia je jablková a hrušková šťava. Takže ak ju dnes vymeníte za džús, nič sa asi nestane.

Tatranský punč

Tento náš rodinný recept na Tatranský punč je zrejme inšpirovaný horským prostredím a tradičnými slovenskými chuťami. Klasická domáca pálenka spojená s jablkovou a hruškovou šťavou. Ten papierik bol už celkom zažltnutý. Hoci nepochádzam z Tatier, bolo pod ním, že punč je tatranský. Tak teda tatranský.

Recept je zaujímavý spájením tradičných slovenských chutí a horského prostredia, čo ponúka jedinečný a hrejivý zážitok. Skúšali sme.

Kombinácia čerstvej jablkovej a hruškovej šťavy, typického ovocného destilátu ako slivovica alebo hruškovica (a ak by ste dnes už chceli môžete pridať diel Tatranského čaju) odráža charakteristické prvky slovenskej minulosti a gastronómie. Ovocie bolo vždy dôležitou súčasťou života na našom vidieku. Jablká aj hrušky zostávali často aj dlhú na zimu.

Prídavok aromatického korenia ako škorica, klinčeky a badián, spolu s pomarančovou a citrónovou kôrou je trošku novinka. Dodáva punču exotickú bohatú vôňu.

Voliteľný rozmarín pridáva ďalšiu vrstvu tatranskej vône a zintenzívňuje celkový zážitok. Napokon podobné to bude aj ak si pridáte do punču borovičku.

Jeho príprava je jednoduchá a zároveň umožňuje kreatívnu variabilitu, čo ho robí perfektným nápojom na sviatočné stretnutia a rodinné oslavy. Skúste sami.

Ingrediencie

  • 1 l jablkovej šťavy, alebo džúsu (najlepšie čerstvej),
  • 500 ml hruškovej šťavy, vody z kompótu, alebo džúsu,
  • 250 ml slivovice, hruškovice alebo iného typického ovocného destilátu (prípadne Tatranský čaj)
  • 3 – 4 tyčinky celej škorice,
  • 8 – 10 celých klinčekov,
  • 2 hviezdičky badiánu,
  • kôra z 1 veľkého pomaranča,
  • kôra z 1 citróna,
  • med alebo hnedý cukor na osladenie,
  • plátky jabĺk na dekoráciu,
  • Voliteľné: 3 – 4 vetvičky čerstvého rozmarínu,

Postup receptu

  1. Zahrejte šťavy: Vo veľkom hrnci zahrejte zmiešanú jablkovú a hruškovú šťavu. Nechajte ju zohriať, ale nesmie vrieť.
  2. Pridajte korenie a kôru: Pridajte škoricu, klinčeky, hviezdičkový badián a kôru z pomaranča a citrónu.
  3. Pridajte rozmarín: Pridajte vetvičku čerstvého rozmarínu pre jedinečnú tatranskú vôňu.
  4. Zahrejte destilát: V menšom hrnci zahrejte slivovicu alebo iný ovocný destilát, aby sa uvoľnili jeho chute. Tak na 75 °C, nemal by vrieť.
  5. Pridajte destilát do šťavy: Pomaly prilievajte zahriaty destilát do zmesi štiav. Podľa chuti pridajte med alebo hnedý cukor.
  6. Lúhovanie: Nechajte punč na miernom stupni, aby sa chute prepojili, asi 15-20 minút. Nesmie vrieť, aby sa neodparil alkohol.
  7. Servírovanie: Pred podávaním vyberte korenie a rozmarín. Podávajte horúci punč v hrnčekoch, ozdobený plátkami jabĺk alebo hrušiek.

Tento Tatranský vianočný punč v sebe spája tradičné slovenské chute s pocitom horského prostredia, ponúka hrejivé a útulné pocity, ideálny pre chladné zimné večery.

NA ZDRAVIE !

Iné variácie

Skúste aj recept na domáci čokoládový likér.