Výborný šípkový lekvár, RECEPT originál

Recept na šípkový lekvár. Foto - freepik
Recept na šípkový lekvár. Foto - freepik

Výborný šípkový lekvár, recept originál na skvelý šípkový džem. Vyskúšajte si ho pripraviť podľa nášho receptu. Je trochu prácny, ale výsledok stojí za to.

Šípkový lekvár je ten najlepší na svete, ale tá tŕnistá cesta k nemu. Na tú som sa odhodlávala odvtedy, čo mi bolo jasné, že treba vyraziť do prírody na zber.

Najprv vás snaha, získať do košíka túto vitamínovú bombu, pripraví takmer o oči a telo. Šípkový krík vám neodpustí jediné natiahnutie. Ale nevzdávam sa, až pokiaľ nie je košík takmer plný.

Vyskúšajte si aj recept na najlepšie pečené buchty od babičky

To je však iba začiatok. Potom nasleduje čistenie. Poctivo každú šípku, prekrojiť a zbaviť ju tých nešťastných semiačok, ktoré ak sa dostanú do úst, nezabudnete na ten pichľavý pocit celý život. Žiadna nepozornosť sa neodpúšťa. Naopak, pichanie v ústach sa znásobuje tým viac, čím viac sa ho chcete zbaviť.

Výborný šípkový lekvár recept originál

Ale ako hovorí staré slovenské príslovie, trpezlivosť plody prináša. A v tomto prípade v podobe nezameniteľnej, fantastickej, jemne kyslastej chuti milovaného zdravého šípkového lekváru.

Tento zázrak je totiž plný vitamínov. Hlavne C a karoténu. Ale aj B1, B2, K a vitamín P. Plody šípovej ruže sú bohaté aj na silice, pektíny, organické kyseliny a triesloviny. Vzácnosti, ktorá prinúti sadnúť si za stôl celú rodinu. A práve teraz je ten vhodný čas!

Výborný šípkový lekvár – ingrediencie

  • 1kg vyčistených tvrdých šípok
  • 500 kg kryštálového cukru
  • 0,5 l vody
  • veľká preveľká dávka trpezlivosti

Výborný šípkový lekvár – postup receptu

  1. Každú šípku rozrežeme na polovicu a zbavíme ju jadierok. Každého jedného. V opačnom prípade pichľavú „chlpatú“ pachuť prenesiete aj do lekváru, čím sa stáva takmer nejedlým. Najlepšie je ich vyberať bruškom prsta v hygienickej rukavici.
  2. Po vyčistení všetky šípky prepláchnite v sitku pod tečúcou studenou vodou. Dala som to do hrnca, zaliala vodou a dobre rozvarila. Musíte však zmes neustále miešať, inak sa vám pripáli. Ak treba, podlievam vodou.
  3. Rozmixujem ponorným mixérom. Ja osobne nelisujem, pretože šupky šípok obsahujú veľa živín a podľa mňa je ich preto škoda vyhodiť.
  4. Do hustej kaše, ktorú stále miešam, nasypem cukor. My nemáme radi veľmi sladké, takže dávam cukru menej. Počkám, kým sa cukor roztopí, lekvár zovrie a nalievam do pohárov. Obrátim na 15 minút na vrchnák a nechám sterilizovať do druhého dňa pod dekou, či perinou.

Rada:

Bez jemných ochranných rukavíc sa do varenia šípkového lekváru ani nepúšťajte. Inak vás bude niekoľko dní pichať celé telo a nepomôže vám ani sprcha.