Je to zážitok úplne vzdialený mestskému ruchu. Brieždi sa a všade počuť len slabý, monotónny zvuk bežiacej lanovky. Malá skupina lyžiarov čaká na hrebeni strmého svahu na prvé slnečné lúče. A potom to príde. Spoza alpských končiarov sa škriabe slnko a modrá obloha naznačuje nádherný deň. Deň, počas ktorého máte kilometre zjazdoviek len pre seba. Nikto vás nepredbieha, na lanovku nečakáte, na svahu sa vlastne nemáte s kým zraziť, nikto vás neobmedzuje. Svah je len váš.

Od februára do marca môžete každú sobotu v štyroch lyžiarskych strediskách v Dolnom Rakúsku vítať slnko a odštartovať deň na hrebeni Álp. Pre pôžitkárov lyžovania a kulinárskych špecialít je tu Guga hö, lyžovanie pri východe Slnka.

 

Foto - redakcia

Intenzívne prebudenie

„Ide o veľmi špecifický lokálny výraz a ani vo Viedni by mu asi nerozumeli,“ hovorí Adi Aigner z organizácie Mostviertel Tourismus, kde nový produkt pre lyžiarov vymysleli. Veľmi voľný preklad do angličtiny a potom do slovenčiny by znel asi ako „intenzívne prebudenie“. Každý, kto vyskúša, bude súhlasiť. Je to naozaj intenzívny zážitok.

Zraz je o 6:30 pred hotelom. Adi Aigner tam s majiteľom niekoľkých hotelov a reštaurácií v okolí Johannesom Putzom rozdáva horúci čaj okolo ohňa. Všetci čakáme na prvý lúč svetla a prvú rannú jazdu lanovkou. Až do deviatej nie je na svahu nikto iba vy, potom začínajú pomaly pribúdať prví lyžiari.

„Ide o skutočne exkluzívny lyžiarsky zážitok vrátane občerstvenia „brunch“ na horskej chate. Ak lyžujete, určite máte radi pocit z čerstvo upravenej zjazdovky a malého počtu ľudí na svahu. A práve o tom je Guga hö. Po skvelej lyžovačke môžete relaxovať v ležadlách priamo na svahu. Počas zimnej sezóny sa toto ranné podujatie koná približne 10-krát,“ hovorí po prvých jazdách Johannes Putz a v ruke drží jemne alkoholický hruškový mušt. Putz je majiteľom hotelov a reštaurácií, ktoré dostali názov JoSchi, teda lyžovanie Schilaufen s Jozefom. Sám pochádza z Viedne, ale hory mu prirástli k srdcu od malička a dnes tu podniká.

 

 

Foto - redakcia

 

Relax a dobré jedlo na svahu

Sezóna Guga hö sa začína až vo februári a v marci, kedy slnko vychádza neskôr a jedlo sa podáva vonku. Grilovačku i ležadlá na svahu si môžete užiť naplno. Skupina lyžiarov musí mať minimálne desať a maximálne 30 ľudí.

Ranné lyžovanie ponúkajú štyri lyžiarske strediská v Dolnom Rakúsku -  Gemeindealpe-Mitterbach, Annaberg, Lackenhof-Ötscher a Göstling-Hochkar. Dolné Rakúsko je dobrá a známa adresa aj pre slovenských lyžiarov. V tejto spolkovej krajine si môžete vybrať z 24 lyžiarskych stredísk s 200 kilometrami zjazdoviek s asi 100 vlekmi. A to všetko približne tri hodiny autom z Bratislavy. Ešte o kúsok bližšie ako do Jasnej.

 

Guga hö. Foto - Mostviertel Tourismus, Fred Lindmoser

 

Slováci sú vítaní

Ceny nie sú nízke, ale služby Slováci ocenia. Kvalita ubytovania, množstvo vlekov, upravené zjazdovky a hlavne prístup personálu. Za barom hotela JoSchi sa krúti aj slovenský personál.

“Slováci tvoria tretiu najpočetnejšiu skupinu cudzincov, chodia k nám Maďari, Česi a Slováci. Ich počet stále rastie, hoci väčšinou prídu len na jeden deň,” hovorí Adi Aigner z organizácie Mostviertel Tourismus. “Návštevníci zo Slovenska sú pre nás veľmi dôležití a vždy ich u nás radi privítame,“ potvrdzuje aj Johannes Putz, majiteľ viacerých hotelov, reštaurácií a lyžiarskej školy na svahoch v Hochkar. Sám s manželkou od rána stojí za barom, na recepcii, víta a obsluhuje hostí.

Cítiť, že to sám s maličkou partiou zamestnancov berie ako skutočný rodinný biznis. Všetko je pre neho veľmi osobné. Účastníkov Guga hö víta ešte za tmy pri vatre pred svojim štvorhviezdičkovým hotelom, neskôr zase ponúka regionálne špeciality priamo na svahu. Komunikuje v nemčine i v angličtine, učí sa slovíčka v maďarčine i v slovenčine.

 

Foto - redakcia

 

Rodinný biznis

„Snehu síce máme dosť a to počas celej sezóny, ale ako všade aj u nás cítiť, že už ho nie je ako bývalo kedysi. Preto už dnes veľmi intenzívne pracujeme na tom, aby sme záujem počas zimných mesiacov preklopili aj na tie letné,“ hovorí Johannes Putz a ukazuje terasu s krásnym výhľadom na svah i okolitú prírodu, ktorú práve dokončujú. Obsluhovať budú cez okienko tých, čo si chcú užívať slnko a ostať priamo na svahu. Ostatní sa môžu usadiť vo vnútri, vo vynovenej reštaurácii, ktorá má tradíciu dlhú desiatky rokov.

Sú to miliónové investície a Johannes Putz pripúšťa, že sa mu možno nevrátia. Ale to, čo robí mu dáva zmysel. Má rád svoju prácu a na zákazníkoch mu záleží. Chce ich tu mať v zime i v lete.

Ak ste v Hockkare, alebo v niektorom z ďalších lyžiarskych stredísk v Dolnom Rakúsku ešte neboli, skúste to a urobte si názor sami. Cítiť tam, že starostlivosť o lyžiarov a turistov majú za tie dlhé roky naozaj „zmáknutú“ profesionálne.

 

Foto - redakcia

 

Prečítajte si aj Kam na lyžovačku? V Dolnom Rakúsku nájdete mierne rodinné i náročnejšie lyžiarske svahy