Kraslica je jedným zo symbolov jari a veľkonočných sviatkov. A vajíčko na rôzne spôsoby zase tradičným jarným jedlom.

Spôsoby zdobenia vajíčok sa líšia podľa krajov. Niekde boli dokonca predpísané vzory, inde mali zase špecifickú techniku. Nájsť tak môžeme vajíčka zdobené voskom, drôtom, čipkami, vyškrabané či vyrezané.

 

Kraslica (iné názvy: písanka, veľkonočné vajíčko/vajce, maľované vajíčko/vajce, červené vajíčko/vajce, križľané vajíčko/vajce, cifrované vajíčko/vajce) je slepačie (prípadne kačacie alebo husacie) vajce uvarené natvrdo alebo vyfúknuté a ozdobené viacerými výtvarnými technikami. Patrí k symbolom Veľkonočných sviatkov.

Zdroj: Wikipédia

 

Kraslice červenej až hnedastej farby s ornamentikou zahrňujúcou spolu 35 rôznych vzorov sú jedným z najtypickejších veľkonočných produktov, ktoré v minulosti vyrábali obyvatelia obce Polichno v okrese Lučenec.

 

Jedny z najstarších kraslíc v expozícii Slovenského národného múzea na špeciálnej veľkonočnej prehliadke v Bojniciach. Oranžová a zelená kraslica sú vytvorené technikou maľovania a pochádzajú z obce Vrícko z roku 1930.

 

Patchwork kraslice vystavené počas výstavy kraslíc Gúľaj sa vajíčko v Batizovciach.

 

Voskované kraslice z Maľcova vystavené počas výstavy kraslíc Gúľaj sa vajíčko v Batizovciach.

 

Kraslice ozdobené kožou vystavené počas výstavy kraslíc Gúľaj sa vajíčko v Batizovciach.

 

Tradičné vyškrabávané kraslice s veršíkom z Batizoviec vystavené počas výstavy kraslíc Gúľaj sa vajíčko v Batizovciach.

 

Vajíčka zdobené drôtikom z výstava kraslíc, medovníkov a korbáčov v Divadle Jonáša Záborského v Prešove.

 

Veľkonočné kraslice zdobené servítkovou technikou na výstave v Trebišove.

 

Veľkonočné kraslice na výstave v Trebišove.

 

Veľkonočné kraslice z papiera na výstave v Trebišove.

 

Veľkonočné kraslice zdobené farbami na výstave v Trebišove.

 

Kraslice zdobené čipkou na Výstave kraslíc, medovníkov a korbáčov v Divadle Jonáša Záborského v Prešove.

 

Kraslice zdobené voskom na špeciálnej veľkonočnej prehliadke v Bojniciach.

 

Prečítajte si aj RECEPT: Veľkonočná plnka