Ráno zhon, práca celý deň a potom ešte domácnosť. V tomto kolotoči často zabúdame na jednu z najdôležitejších vecí – kvalitné a vyvážené jedlo. Namiesto nezdravých snackov alebo fast foodu si môžete pripraviť chutné a zdravé jedlo do práce aj vtedy, keď nemáte veľa času. Tu je 10 rýchlych a výživných nápadov, ktoré vám pomôžu udržať si energiu počas celého dňa.
Zdravé jedlo do práce
- Šalát v pohári (jar salad)
Praktický a efektívny spôsob, ako si pripraviť obed vopred. Do väčšej zaváraninovej fľaše vrstvíte:
- zálievku na spodok,
- následne bielkoviny (napr. grilované kura, tofu),
- zeleninu a nakoniec listový šalát.
Ráno len pretrepete a môžete vyraziť.
- Wrap s hummusom a zeleninou
Stačí tortila, natrieť hummusom a pridať obľúbenú zeleninu (špenát, mrkva, paprika, avokádo). Môžete pridať aj vajíčko natvrdo alebo grilovanú šošovicu. Zrolujte, zabaľte a hotovo.
- Quinoa s pečenou zeleninou
Uvarte si väčšie množstvo quinoy do zásoby. Ráno ju len premiešate s pečenou zeleninou z večera a dochutíte olivovým olejom, citrónom a bylinkami.
- Cestovinový šalát s tuniakom
Použite celozrnné cestoviny, pridajte tuniaka v olivovom oleji, kukuricu, cherry paradajky a trochu bazalkového pesta. Rýchle, sýte a chutné.
Zdravé jedlo do práce, vrátane raňajok
- Ovsené vločky “to go”
Ak ste typ, čo si raňajky nestíha dať doma, pripravte si ich večer. Zmiešajte ovsené vločky s rastlinným mliekom, jogurtom, chia semienkami, ovocím a nechajte cez noc odstáť v chladničke.
- Cícerová nátierka + zelenina
Cícer, cesnak, olivový olej, citrónová šťava – jednoduchý recept na domácu nátierku. Natrite na chlebík a pridajte k tomu čerstvú zeleninu ako reďkovky či uhorky.
- Vajíčková bielkovinová miska
Natvrdo uvarené vajíčka, rukola, cherry paradajky, avokádo a kúsky syra feta. Stačí pridať trochu semienok a máte ľahký proteínový obed.
- Zeleninové placky s dipom
Ak vám ostane nastrúhaná cuketa alebo mrkva, zmiešajte ju s vajíčkom, vločkami a upečte na panvici. Skvelé s bielym jogurtom a cesnakovým dipom.
- Kuskus na spôsob tabbouleh
Rýchly kuskus s čerstvou uhorkou, paradajkami, petržlenovou vňaťou, olivovým olejom a citrónom je ideálny na ľahký obed, ktorý zasýti, ale nezaťaží.
- Tortilla pizza
Na tortillu dajte lyžicu rajčinovej omáčky, posypte mozzarellou, obľúbenou zeleninou a dajte na pár minút zapiecť. Ráno len zabaľte do alobalu a vezmite so sebou.
Plánujte dopredu – pripravte si niektoré suroviny vopred (napr. upečte si zeleninu, uvarte vajíčka, quinou či kuskus).
Investujte do kvalitnej krabičky na jedlo – jedlo si tak dlhšie udrží čerstvosť aj vzhľad.
Myslite na rovnováhu – v každom obede by nemali chýbať bielkoviny, vláknina, zdravé tuky a trochu komplexných sacharidov.
Autor: ŽenyvMeste