
Kysnutý pudingový pletenec – Pudingoš sa hovorovo pripisuje domácemu kysnutému pletencu s pudingovou náplňou. Jeho cesto je nadýchané a mäkké a pokojne zasýti všetkých členov rodiny.
Nahliadnite konkrétne na verziu pudingoša od Žien v meste, ktoré ho dôkladne vybalancovali. Síce sa pudingová náplň v recepte pripravuje z čokoládového pudingu a preosiateho kakaa a do kysnutého cesta sme naopak pridali hladkú špaldovú múku, ktorá je zdravšia oproti tradičným možnostiam. Kysnutý pudingový pletenec je overený receptu, avšak s fit alternatívou! Inšpirujte sa!
Pudingoš: Čo to je a ako si ho pripraviť?
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas kysnutia: 30 minút
- Čas pečenia: 30-40 minút
- Počet kusov: 2 väčšie alebo 3 menšie záviny
Z našej dávky ingrediencií, ktorú uvidíte nižšie si viete pripraviť 2 až 3 pudingové pletence. Samozrejme, množstvá a počty závinov závisia od vás a od príležitosti, ku ktorej ich chystáte, avšak treba nepochybne brať podľa toho ohľad na veľkosť plechu. Nech sa vám pudingoš alebo pudingoše podaria!
Ingrediencie na kysnutý pudingový pletenec
Na kvások:
- 1 dcl vlažného mlieka
- 1 kocka čerstvého droždia (42 g)
- 1 PL kryštálového (trstinového) cukru
Na kysnuté cesto:
- 900 g hladkej špaldovej múky
- 4 dcl vlažného mlieka
- 150 g práškového cukru
- 3 PL oleja alebo roztopeného masla
- 1 malá lyžička soli
- 2 bielky na sneh (pridávame až do hotového vymieseného cesta)
Na pudingovú náplň:
- 5 dcl mlieka
- 2 balenia čokoládových pudingov (najlepšie Dr. Oetker)
- 250 g kryštálového (trstinového) cukru
- 4 PL preosiateho kakaa (pridávame do hotového pudingu)
- 250 g masla (pridávame do hotového pudingu)
Na potretie závinov:
- 1 vajce
- 2 PL mlieka
Postup receptu na kysnutý pudingový pletenec
- Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Premiešame a necháme nakysnúť.
- Trvá to približne 5 minút – urobí sa nám dovtedy hustá pena. Do robota alebo misky pridáme suroviny na kysnuté cesto a dôkladne vymiesime.
- Z bielkov, ktoré sme ponechali bokom vyšľaháme tuhý sneh, ktorý nakoniec jemne zapracujeme do vymieseného cesta.
- Vznikne nám nadýchané cesto, ktoré nenechávame kysnúť. Dáme ho bokom, pokiaľ pripravíme pudingovú náplň.
- Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme hustý puding. Necháme mierne vychladnúť a potom primiešame maslo a kakao.
- Vymiešame hladký krém, ktorý necháme opäť mierne vychladnúť, pretože sa nakoniec bude lepšie natierať. Týmto krémom naplníme pletence.
- Kysnuté cesto si rozdelíme na 4 časti. Každú časť rozvaľkáme, naplníme a zrolujeme. Potom z 2 častí urobíme pletenec.
- Zo všetkých častí kysnutého cesta si vypracujeme bochníčky. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Pomáhame si aj múkou.
- Každý bochníček vyvaľkáme do veľkosti približne 40 x 25 cm, s hrúbkou 5 mm. Opäť si pomôžeme múkou, aby sa nám nelepilo.
- Na rozvaľkané cesto natrieme vlažný čokoládový krém (1/4) po celej ploche. Okraje vynecháme, aby nevytiekli.
- Konce cesta založíme dovnútra. Kysnuté cesto potreté vlažným pudingom opatrne zvinieme do rolky.
- Rolky na konci spojíme a upletieme hustejší pletenec. Koniec založíme dovnútra.
- Na väčší plech vystlaný papierom na pečenie (môžeme ho vymastiť aj tukom) opatrne uložíme závin(y).
- Necháme podkysnúť približne 30 minút. Potom rozšľaháme vajce a pridáme mlieko. Touto zmesou potrieme pudingoš(e).
- Pečieme pri teplote 170 oC približne 35-40 minút, až dokým nebudú mať peknú zlatohnedú farbu.
Hotovo! Dobrú chuť 🙂
Ponúkame vám aj podobný sladký recept na Valašský frgál: Tradičný recept na koláč















