Tieto vianočné plnené perníčky pôvodom z Pardubíc si získali za minulé storočia veľkú obľubu. Ich skvelú chuť nezastavilo nič. Pripravte si ich aj doma.

Vianočné plnené perníčky

Pardubice sú známe výrobou týchto skvelých vianočných plnených perníčkov už niekoľko storočí. Dodnes sú nesmierne obľúbené.

História pardubických perníčkov siaha do stredoveku a je úzko spojená s mestečkom Pardubice v Českej republike. Perníčky, často považované za tradičnú českú pochúťku, majú dlhú históriu výroby, ktorá sa v na tomto mieste datuje až do 16. storočia.

Perníčky sa pôvodne vyrábali z medu, rôznych korenín a byliniek, ktoré boli dostupné v danom regióne. Výroba týchto koláčikov bola vždy považovaná za umenie, pričom každý perníček bol ručne zdobený a mal svoj jedinečný dizajn.

Tieto vianočné plnené perníčky neboli len chutnou vianočnou pochúťkou, ale slúžili aj ako symbol pohostinnosti a boli často darované ako znak priateľstva alebo lásky. V 19. storočí sa v Pardubiciach rozvinulo viacero pekární špecializujúcich sa na výrobu perníčkov, a mesto sa tak stalo známym svojou perníkovou tradíciou.

Postupne sa zlepšovali receptúry a zdobenie perníčkov sa stalo ešte detailnejším a pestrejším.

Dnes sú pardubické perníčky známe svojou jedinečnou chuťou a krásnou výzdobou. Stali sa súčasťou českých vianočných tradícií, ale sú obľúbené aj počas celého roka.

Ich výroba a zdobenie sa naďalej drží tradičných postupov, a tak perníčky z Pardubíc reprezentujú nielen chutnú pochúťku, ale aj bohatú historickú a kultúrnu dedičnosť.

U nás doma ich poznáme ako vianočné plnené perníčky a nedáme na ne dopustiť. Napokon do pardubíc to nie je tak ďaleko. Ale určite skúste aj náš overený recept na medovníky. Máme pre vás aj recept na sneh na zdobenie medovníkov.

Ingrediencie

  • sirup: 1/2 kg kryštálového cukru, ¼ l vody, 1 kávová lyžička sódy bikarbóny,
  • cesto: 1 kg hladkej múky špeciál, 190 g medu, 40 g džemu, 2 vajcia, 10 g Salajky (kypriaci prášok tiež nazývany jelenia soľ - 1/2 balíčka), 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 kávová lyžička škorice,
  • Na plnenie a zdobenie: hustý slivkový lekvár, čokoládová poleva, cukrové guličky,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Z tejto dávky sa dá pripraviť 70 spojených perníčkov, ak je veľa, pripravte si polovicu. Sirup na prípravu perníkov je potrebné uvariť deň vopred. Aj cesto je lepšie nechať odležať v chladničke zopár dní (minimálne jeden), aby zrelo.
  2. V prvý deň si teda urobíme sirup. Do vody pridáme kryštálový cukor a sódu bikarbónu, privedieme do varu a povaríme 5 minút. Necháme v chlade postáť minimálne 5 hodín, najlepšie cez noc.
  3. Na druhý deň dáme do misky múku, med, džem, vajcia, Salajku (má podobný obal ako prášok do pečiva), prášok do pečiva, škoricu a prilejeme odstáty sirup. Vypracujeme si cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme odležať zase ďalší, minimálne jeden deň.
  4. Po odležaní si cestíčko premiesime, podľa potreby pridáme múku, aby nám vzniklo pevné, nie lepivé cesto. Rozvaľkáme na 5 mm hrúbku. Vykrajujeme tvary (kolieska, srdiečka). Pri pečení sa tvar trošku deformuje, pretože perníčky narastú.
  5. Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladáme jednotlivé kúsky, nie však veľmi blízko vedľa seba, lebo by sa zlepili. Pečieme pri teplote 160 °C maximálne 10 minút (ak by sme ich piekli dlhšie, stvrdnú). Rúru počas pečenia neotvárame, lebo by nám perníky spľasli. Nebojte sa zvláštnej arómy pri pečení (spôsobuje to salajka), tá vyprchá.
  6. Po upečení perníčky hneď neprekladáme, pretože sú mäkké. Musia trošku vychladnúť. Z tejto dávky upečieme okolo 140 kusov, ktoré budeme spájať po dvoch do perníčkov. Počet záleží samozrejme od tvarov, ktoré si vyberiete.
  7. Kolieska zliepame bohatým množstvom slivkového lekváru, z jednej strany spojené perníčky máčame v čokoládovej poleve (čokoládu si rozpustíme nad parou s kúskom Cery) a zdobíme cukrovými guličkami.
  8. Necháme odležať aspoň do druhého dňa, aby zmäkli. Skladujeme v uzavretej nádobe, aby nevyschli a nestvrdli. Aj keď na prípravu týchto pardubických perníkov potrebujeme viac času, chutia naozaj fantasticky.

Pripravte si ich doma v predstihu. Stačí ich pekne zabaliť a úžasný darček pre pani učiteľku, susedku, či priateľku je na svete. A naozaj ho ocenia.