Žihľavová polievka: Skutočný poklad pre naše telo

Žihľavová polievka - recept. Foto - Andrea
Žihľavová polievka - recept. Foto - Andrea

Polievka zo žihľavy

  • Čas prípravy: 5 minút
  • Čas varenia: 15-20 minút
  • Počet porcií: 2

Dajme predsudky bokom! Žihľava alebo pŕhľava sa v prvom rade vnímajú ako burina, ktorá síce môže mať liečivé účinky, no je nesmierne nepríjemná na dotyk a preto s ňou obvykle nechceme mať nič spoločné. Rozhodne si však táto rastlina zaslúži viac pozornosti z našej strany! Viete si z nej totiž pripraviť nielen lahodnú praženicu, pomazánku či smoothie na raňajky, ale aj skvelú krémovú polievku na obed či večeru. Vyskúšajte si ju ešte dnes s našim portálom Ženy v meste!

No a na čo všetko je nám teda pŕhľava užitočná? Obsahuje v sebe veľké množstvo minerálov, rovnako ako vitamínov, enzýmov, vlákniny pre zdravé trávenie a chlorofylu. Výborne padne ako nízkokalorická verzia polievky pri začínajúcej jari, dokonca aj v prípade jarnej únavy či prečisteniu krvi.

Veríme, že vás táto fit ingrediencia oslovila! Choďte do toho!

Žihľavová polievka – ingrediencie

  • 2 hrste mladej čerstvej žihľavy (okolo 50-70 g)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1 menší petržlen
  • 1 PL oleja
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 400 ml zeleninového vývaru alebo kvalitný bio zeleninový bujón
  • 100 ml mlieka
  • ½ PL múky (voliteľné)

Žihľavová polievka – postup

  1. Aby nás žihľava nepŕhlila, vložíme ju do utierky, zakryjeme a prejdeme ju niekoľkokrát valčekom. Následne ju umyjeme a osušíme.

2. Zemiaky a petržlen nakrájame na kocky. Cesnak ošúpeme a nakrájame na kolieska. Fotka – Andrea

3. Na oleji opečieme zeleninu. Zalejeme vývarom a varíme do zmäknutia.

4. Pridáme mlieko, v ktorom sme rozmiešali múku (ak si želáme mať hustejšiu konzistenciu polievky). Zamiešame a necháme prevrieť. Platničku vypneme, pretože polievku už nebudeme variť. Vložíme žihľavu, zamiešame a necháme prikryté spariť niekoľko minút.

5. Polievku rozmixujeme dohladka. Hotovo! Dobrú chuť!