Vystali vám zvyšné žĺtky? V žiadnom prípade ich nevyhadzujete. Existuje veľa receptov, kde treba len tie.

Zvyšné žĺtky? Tu je 7 tipov ako ich využiť

V kuchyni niekedy býva problém, že človek potrebuje do penovej torty alebo Pavlovej či do akejkoľvek inej sladkej a chutnej peny len bielky. Ale čo potom so žĺtkami? Niekto by mal tendenciu ich vyhodiť, ale nerobte to! Vždy sa nájde recept, do ktorého treba pre zmenu len žĺtky.

A dokonca, aj keď už vajíčka nemajú škrupiny, existuje spôsob ako ich po istú dobu uchovať v chladničke. Chce to len malý trik. Žĺtky treba dať do uzatvárateľnej nádoby a zaliať trochou mlieka. Nájde sa, samozrejme, veľa receptov, kde treba len žĺtky.

Či už sú to sladké alebo slané jedlá, bez tejto dôležitej súčasti by neboli podarené. Takže žĺtky si vždy odložte; nikdy neviete, kedy ich budete potrebovať.

Tu je zopár receptov, v ktorých sú žĺtky neopomenuteľné.

Ako využiť zvyšné žĺtky

Pri tiramisu sa žĺtky oddeľujú od bielkov a treba oba komponenty vajíčka. Ale nič sa nestane, ak do žĺtkovej zmesi pridáte aj tie, ktoré vám zostali z predošlého dňa. Spolu šesť žĺtkov vymiešame so 120 g práškového cukru, pridáme mascarpone a vyšľahané štyri bielky. Ešte nasleduje vanilka a citrónová šťava. Piškóty namočíme v káve, zalejeme krémom a poprášime kakaovým práškom.

  • 2. Závarka do polievok

Stačí hrubý múka, soľ, trošku vody a žĺtok. Zmiesime tuhé cesto, následne ho strúhame na hrubšom strúhadle a vznikne nám chutná závarka do polievok.

Rovnako tak chutné zemiakové noky sa nezaobídu bez žĺtkov. Bielky však do nich netreba, inak by boli príliš tvrdé. Uvarené zemiaky ešte za tepla roztlačíme, pridáme soľ, dva žĺtky a hladkú múku. Vodu netreba, už len poriadne zmiesime, vytvarujeme noky a varíme ich vo vode.

Žĺtky sú vynikajúcim spojivom, aj keď marinujete mäso. Stačí ich pár, potom ešte kyslá smotana alebo biely jogurt. Pridáme čierne korenie, cesnak, nejaké tie bylinky, dijon horčicu a perfektnú marinádu máme hotovú.

Ide o špeciálnu omáčku, kde prím hrajú žĺtky. Rozpustené maslo vmiešavame postupne do žĺtkov, robíme to nad parou. Dôležité je dať do nich aj trochu vody, nech príliš rýchlo nehustnú. Potom ešte soľ a čierne korenie.

Či už robíte klasický trojobal alebo robíte rezne obrátené, do zátrepky vždy treba buď celé vajíčka alebo sa dá pridať aj pár žĺtkov navyše, ktoré vám vystali z predošlého varenia.

V neposlednom rade je tu recept, ktorý snáď pozná každý a vždy znesie nejaký ten žĺtok navyše. Ide o vajíčkovú polievku: Urobíme si zápražku (na oleji smažíme múku), potom pridáme nasekanú cibuľku, červenú mletú papriku, soľ, zalejeme vodou, prevaríme. Už len rozšľahať vajíčka a prípadne dochutiť vegetou. Ak už ale nevyužijete ani jeden z týchto receptov, stále sa nájdu riešenia, kde žĺtky využiť. Napríklad na omáčku na cestoviny, na potieranie povrchu koláčov žĺtkom, prípadne do úplne klasickej praženice.