Tradičné Tiramisu je taliansky dezertný koláč, ktorý sa skladá z niekoľkých vrstiev. V základe je to krém z mascarpone syra, vajec a cukru, ktorý sa strieda s namočenými piškótami v káve a zvyčajne je posypaný kakaom na povrchu. Pripravte si ho so ženami v meste.

Tiramisu

Dnes už svetoznáme Tiramisu je dezert pochádzajúci z Talianska, ktorý sa skladá z vrstiev nasiaknutých piškót namočených v káve, ktoré sú potom premiešané so zmesou syra mascarpone, vaječných žĺtok a cukru. Tiramisu sa zvyčajne posypáva kakaom a zvyčajne sa do neho pridáva aj alkohol, ako napríklad marsala, rum alebo amaretto.

História tohto dezertu je celkom zaujímavá a najčastejšie sa hovorí, že sa prvýkrát objavil v meste Siena v Taliansku v 17. storočí. Presný pôvod tiramisu je však neistý a sporný, s rôznymi talianskymi regiónmi tvrdiacimi, že práve u nich tento dezert sa prvýkrát objavil.

Podľa jednej legendy sa napríklad tiramisu malo objaviť až v 20. storočí v meste Treviso v oblasti Veneto (po slovensky Benátsko) v severovýchodnej časti Talianska. Existuje však viacero teórií nielen o jeho pôvode ale aj o tom, ako dostalo svoje meno.

História tiramisu

Jedna z legiend hovorí, že názov dezertu pochádza z talianskeho slova "tirare su", čo znamená "potiahnuť nahor". Toto môže odkazovať na spôsob, akým sú vrstvy piškót a syrovej zmesi naskládané na seba.

Ďalšia teória tvrdí, že pochádza z oblasti Benátok a podľa tejto zrejme najrozšírenejšej verzie bolo tiramisu vytvorené ako svadobný dezert a názov pochádza z talianskych slov "tira mi su", čo znamená "zdvihni ma nahor" alebo "zdvihni ma nahor, aby som videl svojho novomanžela / novomanželku".

Dezert je v tomto regióne zostavený z vrstiev savoiardi sušienok namočených v káve, s vrstvou mascarpone syra a posypaný kakaovým práškom.

Ďalšia teória hovorí, že názov tiramisu pochádza z dialektu v oblasti Benátok a znamená "povzbudenie" alebo "oživenie". Tento názov môže odkazovať na kofeín v káve, ktorá sa používa na nasiaknutie piškót. 

Tiramisu. Foto - Pixabay

Ďalšia teória z Trevisa naznačuje, že tiramisu bolo vytvorené ako energetická pomoc pre prostitutky, aby získali potrebnú energiu na svoju prácu. Dezert v tomto regióne bol zostavený z vrstiev sušienok namočených v zmesi kávy a likéru, plnka je pripravená s mascarpone syrom a žĺtkami.

V každom prípade, tiramisu sa stalo populárnym po celom svete a dnes sa vyskytuje v mnohých rôznych variáciách. Tiež sa dostalo aj na Slovensko a stalo sa obľúbeným dezertom mnohých Slovákov.

Recepty na na jeho prípravu sú často zdieľané v kuchárskych knihách, na internete alebo sa učia od rodinných príslušníkov. Na Slovensku sa vyrábajú aj rôzne variácie tiramisu, ktoré zahŕňajú pridanie rôznych druhov ovocia alebo iných ingrediencií, ktoré čiastočne menia chuť tohto dezertu.

Vyskúšajte aj recept na nepečený cheesecake s mascarpone, alebo tortu s parížskym krémom. Alebo tento recept na slonie slzy.

Ingrediencie na tiramisu

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na tiramisu

  1. Oddelte bielka od žĺtkov a bielky, so štipkou soli, vymiešajte do takmer tuhého snehu (prípadne môžete vymiešať šľahačkovú smotanu). Žĺtky zmiešajte s cukrom a šľahajte pomocou mixéra (najlepšie nad parou), kým nezískate svetlú a penistú zmes.


     
  2. Vložte mascarpone do zmesi so žĺtkami a cukrom a jemne ručne premiešajte, kým nezískate hladkú zmes. Jemne do zmesi vmiešajte aj bielkový sneh, aby ste získali ľahký a krémový krém.


     
  3. V inej miske zmiešajte silnú kávu s rumom alebo likérom Amaretto.


     
  4. Do vhodnej nádoby (napríklad spodnej časti jenského skla) naukladajte vrstvu piškót namočených v kávovo-rumovej zmesi. Na piškóty naneste vrstvu pripraveného krému z mascarpone.


     
  5. Opakujte vrstvy piškót a krému, kým vám nemunú všetky suroviny. Záleží od nádoby, ale budú to zrejme dve vrstvy piškót a dve mascarpone krému. Koláč prikrite fóliou a odložte do chladničky na aspoň 2 hodiny (najlepšie aj viac), aby tiramisu získalo tú správnu chuť. Vrch už stuhnutého koláča posypte vrstvu práškového kakaa a servírujte.

    ​​​​​​

Dobrú chuť! Tip od žien v meste: Namiesto kakaa môžeme tiramisu ozdobiť aj postrúhanou čokoládou. sezónnym ovocím, alebo hocičím podľa vašej chuti a fantázie. Vyskúšajte aj náš recept na tiramisu do pohárov. Skúste aj náš recept na jednoduché tiramisu s mascarpone.