SINGAPUR, BRATISLAVA. Jednoduché stoly a stoličky, osvetlená tabuľa s ponukou jedál a na hákoch zavesené opečené kurčatá. Stánok s občerstvením bez klimatizácie vyzerá ako mnoho iných v singapurskom komplexe Čínska štvrť.

Ale nie je taký istý. Miestni i turisti stoja v rade aj tri hodiny a počas čakanie fotografujú všetko, čo sa v kuchyni deje. Trpezlivo čakajú, kým na nich príde rada, aby si dali tradičné kura so sójovou omáčkou, ryžou a rezancami. Stoja tam hodiny nielen preto, že jedna porcia stojí dve eurá, ale preto, že chcú ochutnať skvelé jedlo.

Tak skvelé, že za neho získal tento stánok s rýchlym občerstvením ako prvý na svete michelinovskú hviezdu.

 

Sto hodín týždenne

Stánok vedie útly pán Chan Hon Meng, ktorý do práce chodí ešte za tmy a päť hodín pripravuje kura, varí ryžu i rezance, než od desiatej príde prvý zákazník. Potom sa nezastaví, až kým sa všetko nevypredá. Pracuje veľmi tvrdo 100 hodín týždenne a denne predá 150 až 180 kurčiat.

Na rozdiel od mnohých stánkov nepracuje v zamastenom tričku, ale každý deň si mení bielu uniformu, Má ich šesť a jednu na extra príležitosti. Stánok vedie veľmi profesionálne. Celý život chcel byť kuchárom, školu zanechal, keď mal 15 rokov. Pečie len kurčatá z Malajzie, odkiaľ pochádza. "Kurčatá z Malajzie sú štíhlejší v porovnaní s kurencami z chladnejších krajín. Ak mám použiť kurča z inej krajiny, chuť nemusí byť taká dobrá,“ povedal pre zahraničných novinárov.

 

Ocenení Chan Hon Meng a Tang Chay Seng.

Klenoty v Singapure

Keď dostal pozvanie na michelinovský galavečer, myslel si, že je to vtip. Napokon nebol jediný pouličný predajca, ktorý získal najprestížnejšie ocenenie pre reštaurácie. Hviezdu si odniesol aj ďalší singapurský šéfkuchár Tang Chay Seng, ktorého mleté mäso s rezancami je vychýrené.

„Singapur je pravá križovatka obchodu s mnohými kulinárskymi vplyvmi a repertoárom, ktorí oslovuje miestnych i zahraničných návštevníkov. Naši inšpektori tu objavili skutočné klenoty,“ povedal pre CNBC medzinárodný riaditeľ michelinovského sprievodcu Michael Ellis. 

Hviezdičku od Michelina má 1500 najlepších reštaurácií na svete. Tromi hviezdičkami sa môže pochváliť len 50 reštaurácií, kde pracujú špičky kuchárskeho sveta. 

Hviezdičku získava reštaurácia za zvládnutie techniky, výber produktov, kvalitu varenia, osobnosť kuchára, konzistenciu potravín, prácu s chuťou i vôňou.

Prečítajte si aj Muži, ktorí najradšej varia