Obsah článku

Máme pre vás pravý domáci recept na burger s mletým hovädzím mäsom. Tento recept je ideálny pre milovníkov tradičných hovädzích burgerov a je jednoduchý na prípravu s chutnými ingredienciami.

Recept na burger

Ak hľadáte recept na burger, ste na správnom mieste! Tento burger s mletým hovädzím mäsom je skvelou voľbou pre milovníkov tradičných mäsových pochúťok.

S jednoduchými krokmi a chutnými ingredienciami vytvoríte šťavnatý a lahodný burger, ktorý osloví nielen vás. Čo takto vyskúšať tento recept a potešiť svojich blízkych chutným domácim burgerom?

Prečítajte si zároveň aj o najlepšom mäse na burger a spôsoboch, ako ho ochutiť? Vytvorte si vlastný špeciálny burger s týmito tipmi a trikmi. Od výberu ideálneho mäsa až po zmes korenín a dochucovadiel, objavte recept na burger, ktorý bude nielen chutný, ale aj jedinečný chuťou a šťavnatosťou.

Už teraz sa môžete tešiť na jedinečný zážitok pri príprave a konzumácii tejto domácej dobroty.  Pravý domáci hamburger z hovädzieho mäsa

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Počet porcií: 4

Suroviny

  • Na burger: 600 g mletého hovädzieho mäsa (na jeden hamburger počítame 100-200 g mäsa, záleží na veľkosti a hladošovi) - 1 ks cibuľa strednej veľkosti, nadrobno nakrájaná - 1 ks vajce,
  • Na dochutenie mäsa: mletá červená paprika - drvená rasca - kurkuma - mleté čierne korenie - soľ - vegeta bez soli - čerstvé bylinky (podľa chuti, napríklad petržlenová vňať alebo oregano) - rozotretý cesnak podľa chuti,
  • Ostatné ingrediencie: Olej (na opekanie mäsa) - 4 ks väčšie žemle - syr (mozzarella, čedar, gouda, eidam - plátok alebo nakrájaný) - paradajka, nakrájaná na plátky - paprika, nakrájaná na plátky - červená cibuľa, natenko nakrájaná - ľadový šalát - kečup, horčica alebo dresing,
  • Zdravý dresing: Hustý biely jogurt - horčica - nadrobno nakrájaná uhorka - trošku soli - čerstvé bylinky podľa chuti,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na burger

  1. Príprava mäsa: Mleté hovädzie mäso umyte, osušte a zmiešajte s nakrájanou cibuľou, vajcom, cesnakom a obľúbenými koreninami. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte mäso odpočívať v chlade aspoň jednu hodinu, najlepšie cez noc, aby sa chute spojili.


     
  2. Príprava zeleniny a dresingu: Zeleninu umyte a nakrájajte. Pre dresing zmiešajte všetky prísady v miske a dobre premiešajte.


     
  3. Grilovanie mäsa: Grilovaciu panvicu potrite olejom a rozohrejte. Ruky si namočte v studenej vode, z mäsovej zmesi vytvarujte hrubšie placky. Opečte placky na panvici z každej strany približne 4 minúty, alebo kým nebudú dobre prepečené.


     
  4. Príprava hamburgerov: Žemle prerežte a opečte na panvici. Spodnú časť žemle potrite kečupom, horčicou alebo pripraveným dresingom, položte šalát, mäso, syr a zeleninu. Hornú časť žemle tiež potrite dresingom a prikryte.


     
  5. Servírovanie: Hamburger stlačte, aby sa ingrediencie spojili, a podávajte. Tento recept na burger vám poskytne chutný a šťavnatý hovädzí hamburger, ktorý je skvelý na rodinné posedenie alebo ako víkendový obrok.

Dobrú chuť! Skúste aj náš recept na hamburger z morčacieho mäsa.

Videorecept

Najlepšie mäso na burger

Pre prípravu skutočne vynikajúceho burgeru je dôležitý výber správneho druhu mäsa. Mäso by malo mať primerané množstvo tuku, čo zabezpečí, že burger bude šťavnatý a plný chuti. Tu sú niektoré z najlepších typov mäsa na burger:

  • Mleté hovädzie mäso z hrudníka: Toto je klasická voľba pre burger. Má ideálnu rovnováhu medzi mäsom a tukom (približne 80% mäsa a 20% tuku), čo zabezpečuje, že burger bude šťavnatý a chutný.
  • Hovädzí brisket: Brisket pridáva do mäsovej zmesi hlbšiu chuť a je často miešaný s hrudníkom, aby sa dosiahla ešte lepšia chuť a textúra.
  • Mletý hovädzí steak: Ak hľadáte niečo s nižším obsahom tuku, ale stále chutné, sirloin steak je dobrá voľba. Má menej tuku ako hrudník, ale stále ponúka dobrú chuť a je výborný, ak ho skombinujete s niečím tukovejším ako brisket alebo short rib.
  • Mleté morčacie mäso: Toto je skvelá voľba pre tých, ktorí hľadajú ľahší a zdravší burger. Vyberte mleté mäso s vyšším obsahom tuku (nie menej ako 15% tuku), aby burger nebol príliš suchý.
  • Mleté kuracie prsia alebo stehná: Stehná sú tukatejšie a majú viac chutí, zatiaľ čo prsia sú chudšie. Pre šťavnatejšie burgery odporúčam použiť mleté stehná.
  • Mleté bravčové mäso: Toto mäso je šťavnaté a má silnú chuť, ktorá sa dobre hodí na burger. Je skvelé samo o sebe alebo v kombinácii s hovädzím mäsom.
  • Miešané mäso: Miešanie rôznych typov mäsa môže priniesť jedinečné chutné kombinácie. Napríklad kombinácia hovädzieho a bravčového mäsa alebo hovädzieho a jahňacieho mäsa môže vytvoriť burger s bohatou a komplexnou chuťou.

Aby ste dosiahli najlepší výsledok, je dôležité kupovať čerstvé mäso a mlieť ho doma alebo požiadať vášho mäsiara, aby vám ho namlel na mieste. Týmto spôsobom máte plnú kontrolu nad kvalitou a čerstvosťou mäsa, čo výrazne ovplyvní výslednú chuť vášho burgeru.

Ako ochutiť mäso na burger

Pri recepte na burger je dôležité dosiahnuť správne dochutenie, aby bol burger šťavnatý a plný chutí. Tu je niekoľko tipov a návrhov, ako ochutiť mäso na burger:

  • Základné dochucovadlá: Soľ a čierne korenie: Toto sú klasické a nevyhnutné ingrediencie. Použite dostatočné množstvo soli a čerstvo mletého čierneho korenia na zvýraznenie prírodnej chuti mäsa.
  • Kreatívne korenie a bylinky: Sušené bylinky: Tymián, rozmarín a majoránka sú výborné voľby pre pridanie arómy. Čerstvé bylinky: Petržlen, bazalka, alebo koriander môžu pridať sviežu chuť. Paprika: Sladká, údená alebo pálivá paprika môže mäsu dodať farbu a hĺbku chuti. Cesnakový prášok: Dodáva robustný cesnakový nádych. Cibuľový prášok: Poskytuje jemnú sladkastú chuť.
  • Marinády a omáčky: Worcestrová omáčka: Pridáva hĺbku a trochu slanosti. Sójová omáčka: Môže byť použitá pre trochu ázijského nádychu a umami chuti. Horčica: Trocha horčice môže pridať pikantnosť. BBQ omáčka: Pre sladké a dymové tóny.
  • Ostatné prísady: Slanina: Mletá alebo nakrájaná na malé kúsky a zmiešaná s mäsom. Syry: Napríklad modrý syr alebo mletý parmezán zamiešaný priamo do mäsa pre pridanú chuť a krémovosť. Jalapeño alebo čili: Pre pridanie pikantnosti.
  • Postup ochutenia: Miešanie prísad: Korenia, bylinky a ďalšie prísady pridajte priamo do mletého mäsa. Dôkladne premiešajte, ale snažte sa mäso príliš neupchávať, aby burger ostal šťavnatý. Odpočinok: Nechajte mäso odpočívať s koreninami v chladničke aspoň 30 minút alebo cez noc, čo umožní chutiam spojiť sa. Vždy pamätajte, že kvalita mäsa je kľúčová, takže vyberajte čerstvé a kvalitné mleté mäso s primeraným množstvom tuku (ideálne 15-20% tuku), aby bol váš burger naozaj šťavnatý a chutný.

Omáčka na burger

Omáčky na burger môžu byť rôzne, od jednoduchých až po komplexnejšie zmesi. Tu je recept na populárnu omáčku, ktorá dodajú vášmu burgru výnimočnú chuť:

  • Klasická burgerová omáčka - Ingrediencie: 1/2 šálky majonézy - 1/4 šálky kečupu - 2 PL nakladanej uhorky (nakrájané nadrobno) - 1 PL horčice - 1 ČL sladkého čili omáčky alebo Sriracha (nepovinné) - 1 ČL paprikového prášku (sladká alebo údená) - soľ a čierne korenie na dochutenie,
  • Príprava: Jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie v miske a dobre premiešajte. Omáčku odporúčam ochutiť, prípadne upraviť podľa chuti soľou a korením. Nechajte v chladničke odpočívať aspoň hodinu, aby sa chute prepojili.