Sezóna zavárania uhoriek je tu aj tento rok. Vyskúšajte našich 10 trikov, vďaka ktorým budú zavárané uhorky dokonale chrumkavé.

Zavárané uhorky budú dokonale chrumkavé

  1. nálev si pripravte deň vopred, pretože potrebuje čas na chladenie, ušetríte si tak čas (uskladníme ho v chladničke)
  2. poháre na zaváranie umyte (umývačka riadu je výborným pomocníkom), viečka si sterilizujte (povaríme ich 15 minút vo vriacej vode, následne ich treba osušiť) deň vopred, taktiež to ušetrí čas pri príprave
  3. zavárajte iba čerstvé kusy, nie zmäknuté, prezreté a ani nahnité. Rovnako väčšie uhorky (viac ako 12 cm) nie sú na zaváranie veľmi vhodné. Najzdravšie sú samozrejme uhorky domáce, ktoré si dopestujeme sami, prípadne si ich zakúpite u lokálnych pestovateľov
  4. pri sterilizovaní dbajte na maximálnu čistotu nielen pohárov, viečok, rúk, ale aj plôch, aby sme zamedzili kazeniu zavárenín. Uhorky musia byť dôkladne umyté a osušené. Na zaváranie sú najvhodnejšie 0,7 l poháre so širokým vrchom, uhorky sa budú lepšie nakladať, môžeme použiť samozrejme aj menšie poháre
  5. uhorky by nemali v pohári ani plávať, ani byť veľmi natlačené, aby sa dali viečka dobre uzavrieť. Nálev by mal byť pod okrajom 5-10 mm, uhorky by mali byť ponorené.
  6. keď zvolíte skrutkovacie viečka, poriadne ich uzavrieme, ak použijeme viečka zatláčacie, použijeme špeciálnu hlavu. Viečka musia byť čisté, suché a nepoškodené
  7. pri sterilizovaní uhoriek by mala voda siahať do 2/3 výšky pohára, v jednom hrnci zavárame vždy rovnaké veľkosti pohárov
  8. uhorky zavárajte krátko, keď nám začne voda v hrnci vrieť, stopnite si max. 3 minúty, po tomto čase ihneď poháre vyberáme, uhorky tak ostanú pekné zelené a chrumkavé. Po zaváraní je vhodné poháre ochladiť, aby sa tak ukončil proces zavárania. S horúcimi pohármi pracujte opatrne, aby ste si neublížili a vyhli sa tak aj nehodám
  9. ak robíte uhorky prvý krát, nerobte ich naraz z veľkého množstva (napr. 10 kg), pretože je to časovo náročnejšie, postačí vám aj menšia dávka, aby ste získali zručnosť
  10. uhorky ochutnávame najskôr po mesiaci od zavárania, aby mali čas "vyzrieť"

Pozrite si kompletný recept ako si doma zavariť dokonale chrumkavé uhorky.