Ako pripraviť najlepšie zavárané chrumkavé uhorky v sladkokyslom náleve. Kuchyňa portálu Ženy v meste vám poradí ako na to v podrobnom postupe, a ako bonus vám ponúkame aj zopár dobrých rád k tomu. 

Zavárané uhorky v sladkokyslom náleve

Uhorková sezóna je tu. Mnohé z nás začínajú so zaváraním. Milujete kyslé chrumkavé uhorky aké robila vaša mamička či babička, ale neviete ako na to? Kuchyňa portálu Ženy v meste vám krok po kroku poradí, ako si ich pripraviť.

Máme pre vás aj výborné rady, ktoré sa vám určite zídu pri príprave obľúbených zaváraných sladkokyslých uhoriek.

Zavárané chrumkavé kyslé uhorky patria do každej špajzy. Skrátka, kyslé uhorky sú tradičné k mnohým slovenským jedlám. Pripravte si ich podľa nášho jednoduchého receptu s podrobným postupom.

Prekvapte svoju polovičku, veď kyslá chrumkavá uhorka výborne ladí aj s domácou prerastanou slaninkou. A domáce kyslé uhorky sú predsa zdravé a najlepšie. Vybrali sme pre vás aj recept na výborný tatarák z cukety, rýchly RECEPT na spracovanie cukety

Ako pripraviť najlepšie zavárané chrumkavé uhorky v sladkokyslom náleve

  • Čas prípravy: 60 minút
  • Čas sterilizácie, zavárania: 20 minút
  • Množstvo: 7 ks 0,7 l pohárov

 

 

Zavárané uhorky chrumkavé v sladkokyslom náleve - ingrediencie

nálev na 3,30 kg uhoriek         (7 ks 0,7 l pohárov)

  • 3,30 kg menších uhoriek "nakladačiek" (5 - 10 cm)
  • 1 ks (100 g) Zeko alebo Marco Polo nakladač (pri iných si všímajte zloženie)
  • 0,5 l kvasný liehový ocot
  • 1 menšia šálka kryštálového cukru (150 g), prípadne aj viac, podľa chuti
  • 2 l vody
  • na dochutenie: kôpor, cibuľa, mrkva, cesnak, feferónky, podľa chuti

nálev na 10 kg uhoriek            (21 ks 0,7 l pohárov)   

  • 10 kg menších uhoriek "nakladačiek" (5 - 10 cm)
  • 3 ks (100 g) Zeko alebo Marco Polo nakladač (pri iných si všímajte zloženie)
  • 1,5 l kvasný liehový ocot
  • 3 menšie šálky kryštálového cukru (450 g), prípradne aj viac, podľa chuti
  • 6 l vody
  • na dochutenie: kôpor, cibuľa, mrkva, cesnak, feferónky, podľa chuti

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Ako pripraviť najlepšie zavárané chrumkavé uhorky. Foto - Nela

 

Zavárané chrumkavé uhorky v sladkokyslom náleve - postup receptu

  1. Najprv si pripravíme nálev. Do vody pridáme všetky ostatné suroviny a necháme povariť 5 minút. Nálev necháme vychladnúť. Potrvá to dlhšie, samozrejme, záleží od množstva nakladaných uhoriek. Uhorky dôkladne umyjeme v dostatočnom množstve vody, aj na 3 krát, záleží od ich znečistenia (môžeme použiť aj novú kefku), stopky odstránime. Potom ich osušíme. Poháre na zaváranie umyjeme, viečka sterilizujeme a to tak, že ich povaríme 15 minút vo vriacej vode. Následne osušíme.
     
  2. Pripavíme si suroviny na dochutenie, kôpor, cibuľu a mrkvu krájame na kolieska, celý cesnak, feferónky. Ukladanie uhoriek. Do čistého pohára ukladáme uhorky, od spodu tie väčšie a postupne menšie. Snažíme sa čo najlepšie využiť priestor. Vkladáme ich na stojato, prípadne aj vodorovne, záleží to od voľného priestoru. Medzi uhorky pridáme podľa chuti kôpor, cibuľu, mrkvu, cesnak, feferónky. Niekde pridávajú aj zelerovú vňať, hroznový list, zázvor, ale aj ďalšie koreniny. Iný kraj, iná chuť a zvyky.
  3. Do pohárov s uhorkami pomaly nalievame nálev, ktorý by mal siahať 5-10 mm pod okraj. Uhorky by mali byť ponorené a nepretŕčať. Hrdlo pohára dôkladne poutierame čistou utierkou a pohár dôkladne uzavrieme sterilizovaným suchým viečkom. Ak máme štrubovacie poháre, stačí ich pevne zatiahnuť, keď sme zvolili zatláčacie viečka, potrebujeme ich uzavrieť špeciálnou hlavou.
     
  4. Do väčšieho hrnca vkladáme poháre rovnakej veľkosti. Dolejeme studenú vodu, ktorá by mala siahať do 2/3 pohárov. Necháme priviesť do varu, od toho času povaríme 2-3 minúty a ihneď vyberáme. Potrebujeme docieliť ukončenie zavárania, aby uhorky ostali pekne zelené a chrumkavé. Pomôžeme si aj tak, že poháre vložíme do iného hrnca, do ktorého postupne dolievame studenú vodu.
     
  5. Takto ochladené poháre s uhorkami poutierame a preložíme ich dnom hore na podložku. Prikryjeme utierkou, alebo aj dekou. Necháme úplne vychladiť. Viečka by mali byť pritiahnuté, ale, ak by sa stalo, že veľmi nepriľnulo, uložte zavárené uhorky do chladničky a potom ich po mesiaci skonzumujte. Sterelizované poháre skladujeme na tmavom a chladnom mieste, aby uhorky nestratili na farbe.

Dobré rady, ktoré by ste mali vedieť

  • nálev si pripravíme deň vopred, pretože potrebuje čas na chladenie, ušetríme si tak čas (uskladníme ho v chladničke)
     
  • poháre na zaváranie umyjeme (umývačka riadu je výborným pomocníkom), viečka si sterilizujeme (povaríme ich 15 minút vo vriacej vode, následne osušíme) deň vopred, taktiež nám to ušetrí čas pri príprave
     
  • nakladáme iba čerstvé kusy, nie zmäknuté, prezreté a ani nahnité
  • väčšie uhorky (viac ako 12 cm) nie sú na zaváranie veľmi vhodné
     
  • najzdravšie sú samozrejme uhorky domáce, ktoré si dopestujeme sami, prípadne si ich zakúpite u lokálnych pestovateľov
  • pri sterilizovaní dbáme na maximálnu čistotu nielen pohárov, viečok, rúk, ale aj plôch, aby sme zamedzili kazeniu zavárenín
     
  • uhorky musia byť dôkladne umyté a osušené
  • na zaváranie sú najvhodnejšie 0,7 l poháre so širokým vrchom, uhorky sa budú lepšie nakladať, môžeme použiť samozrejme aj menšie poháre
     
  • uhorky by nemali v pohári ani plávať, ani byť veľmi natlačené, aby sa dali viečka dobre uzavrieť
  • nálev by mal byť pod okrajom 5-10 mm, uhorky by mali byť ponorené
     
  • keď zvolíme skrutkovacie viečka, poriadne ich uzavrieme, ak použijeme viečka zatláčacie, použijeme špeciálnu hlavu
  • viečka musia byť čisté, suché a nepoškodené
     
  • pri sterilizovaní uhoriek by mala voda siahať do 2/3 výšky pohára, v jednom hrnci zavárame vždy rovnaké veľkosti pohárov
  • uhorky zavárame krátko, keď nám začne voda v hrnci vrieť, stopneme max. 3 minúty, po tomto čase ihneď poháre vyberáme, uhorky tak ostanú pekné zelené a chrumkavé
     
  • po zaváraní je vhodné poháre ochladiť, aby sa tak ukončil proces zavárania
  • s horúcimi pohármi  pracujeme opatrne, aby sme si neublížili a vyhli sa tak aj nehodám
     
  • ak robíte uhorky prvý krát, nerobte ich naraz z veľkého množstva (napr. 10 kg), pretože je to časovo náročnejšie, postačí vám aj menšia dávka, aby ste získali zručnosť
  • uhorky ochutnávame najskôr po mesiaci od zavárania, aby mali čas "vyzrieť"

 

A čo dodať na záver?

Dúfame, že vám zavárané - nakladané chrumkavé domáce uhorky podľa nášho receptu budú chutiť. Ich príprava chce síce trošku šikovnosti a zručnosti, ale každým rokom to bude jednoduchšie. Dôležité je, že takto pripravené kyslé uhorky ste pripravili s láskou pre svojich najbližších, a domáce sú jednoducho na nezaplatenie. Dobrú chuť! 

Vyskúšajte aj recept na krémovú uhorkovú polievku so zemiakmi, originálny RECEPT