Babkina držková polievka je tradičné slovenské jedlo, ktoré rozdeľuje ľudí na dve skupiny: tých, ktorí ju milujú, a tých, ktorí ju zatracujú. Ak patríte k tej prvej, tui je generáciami overený rodinný recept.

Babkina držková polievka

Babkina držková polievka rozhodne patrí do tradičnej slovenskej kuchyňe, ktoré si získali srdcia mnohých gurmánov svojou bohatou chuťou a výživnými vlastnosťami.

Hoci niektorí môžu byť skeptickí, pre milovníkov pravej, domácej kuchyne predstavuje vrchol kulinárskeho zážitku.

Ženy v meste pre vás majú pripravený jednoduchý, no osvedčený recept na babkinu držkovú polievku so zemiakmi, ktorý poteší nielen vaše chuťové bunky, ale aj zahreje v chladných dňoch ak treba.

Výdatná a chutná držková polievka je skvelou voľbou pre každého, kto si chce pochutnať na niečom tradičnom a zasýtiť sa podobne ako napríklad pri kapustnici. Pripravte svojim blízkym klasiku a prekvapte ich tradičnou pochúťkou.

Pokojne si recept ešte upravte podľa vlastnej chuti, určite nebudete ľutovať. Dobrú chuť!

Ingrediencie

  • 1 kg chladené alebo mrazené držky - 2 stredne veľké cibule - 4 polievkové lyžice oleja alebo bravčovej masti - 5 strúčikov cesnaku (podľa chuti) - 4 stredne veľké zemiaky - 3 polievkové lyžice mletej červenej papriky - soľ - drvená rasca - mleté čierne korenie - 1 ks bobkový list - sušený majorán, 
  • Podľa chuti - feferónka alebo chilli paprička,
  • Na dozdobenie - čerstvá petržlenová vňať,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Príprava držiek: Chladené alebo mrazené držky premyjeme a povaríme vo vode asi 20 minút, aby sme ich zbavili špecifického zápachu. Držky následne scedíme.


     
  2. Príprava základu: V hrnci si rozohrejeme olej alebo mast. Pridáme očistenú, nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme ju do sklovita.
     
  3. Pridanie držiek a korenia: K orestovanej cibuli pridáme scedené držky. Pridáme červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie, bobkový list, rascu a kurkumu. Dobre všetko premiešame. Držky restujeme na cibuli spolu s korením, pridáme aj roztlačený alebo nakrájaný cesnak. Mierne orestované držky zalejeme vodou, aby boli úplne ponorené a dusíme pod pokrievkou asi 15 minút.


     
  4. Pridanie zemiakov: Očistíme a umyjeme zemiaky a nakrájané na  kocky ich pridáme k držkám. Dolejeme horúcu vodu podľa potreby a varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.


     
  5. Finálna príprava a servírovanie: Až na záver pridáme rozmrvený majorán a, ak je polievka príliš hustá, zriedime ju ešte horúcou vodou, prípadne vývarom. Ak milujete pálivé, pridajte feferónku alebo chilli papričku. Ale opatrne. Babkinu držkovú polievku dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame.

Tip od žien v meste: Pre intenzívnejšiu chuť a zdravotné prínosy môžete pridať trochu kurkumy. Pálivé prísady pridávajte opatrne, aby ste to príliš neprehnali s pálivosťou.

Videorecept