Pre držkovú polievku je typické, že ju buď zbožňujete, alebo neznášate. V skutočnosti je dobrá držková polievka skutočná delikatesa. Patrí medzi desiatové polievky, ktoré sú výdatné a sýte. Má špecifickú nezameniteľnú chuť.

Držková polievka - fotorecept kliknite

Portál Ženy v meste vám ponúka opäť skvelý recept do zbierky. Prekvapte svoju polovičku, určite sa poteší. Takmer všetci chlapi totiž držkovú polievku milujú.

Recept na držkovú polievku

Čas prípravy: 50-60 minút

Počet porcií: 4-5

Ingrediencie na výbornú držkovú polievku

  • - 800 g predvarené držky
  • - 1 kopcovitá lyžica bravčovej masti (3 polievkové lyžice oleja)
  • - 1 veľká cibuľa
  • - 5 strúčikov cesnaku
  • - 1 kopcovitá polievková lyžica hladkej múky
  • - podľa potreby voda

na dochutenie:

mletá červená paprika, bobkový list, mleté čierne korenie, celá rasca, soľ, vegeta (ak ju používate), sušený majorán, chilly paprička, bylinky (petržlenová alebo zelerová vňať)

Recept na držkovú polievku. Foto - Nela

Recept na fantastickú držkovú polievku

  1. Najjednoduchšie je použiť predvarené držky (mrazené alebo chladené). Jednak tak nezapáchajú a aj príprava nám nezaberie veľa času.

  2. Držky vložíme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a povaríme 20 minút. Následne scedíme.

  3. Pripravíme si cibuľový základ. Cibuľu nakrájame nadrobno a na masti (oleji) opražíme do sklovita. Stiahneme zo sporáka, zasypeme mletou červenou paprikou (cca 2 zarovnané polievkové lyžice), premiešame.

  4. Do paprikového základu pridáme scedené držky, bobkový list (1 ks), trošku mletého čierneho korenia, celú rascu (čajová lyžička), soľ a vegetu (nemusíme) podľa chuti. Orestujeme cca 5 minút. Zalejeme vodou, záleží ako husté polievky obľubujeme, cca 5-10 cm nad okraj.

  5. Povaríme cca 20 minút, aby držky zmäkli.

  6. Pripravíme si zátrepku. Kopcovitú lyžicu hladkej múky si rozmiešame vo vlažnej vode (2 dl), dávame pozor, aby neboli hrudky. Za stáleho miešania vlejeme do polievky. Pridáme roztlačený cesnak a sušený majorán, ktorý rozmrvíme medzi prstami, aby sa uvoľnila chuť.

  7. Povaríme ďalších 5 minút a ešte podľa potreby dochutíme, prípadne dolejeme vodu. Polievka by mala mať aj trošku štipľavú chuť, preto pridáme čerstvú alebo sušenú chilly papričku. Opatrne, aby sme to neprehnali. Kto štipľavé neobľubuje, chilly papriku vynechá.

  8. Podávame s čerstvým chlebom, pečivom. Dozdobíme petržlenovou alebo zelerovou vňaťou.

Dobrú chuť.

Vyskúšajte aj recept na jednoduchú hrachovú polievku.