Výživná a zdravá cviklová krémová polievka. Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás tentokrát pripravila recept na chutnú polievku, ktorej príprava je nenáročná. Jej lahodná chuť vás milo prekvapí. Pochutíte si a urobíte niečo aj pre svoje zdravie.

Najlepšia cviklová krémová polievka - fotorecept kliknite

Cvikla je nielen veľmi zdravá, ale aj dostupná a lacná zelenina. Pripraviť si z nej môžete polievky, koláče, šaláty. Veľa nápadov nájdete aj medzi receptami z kuchyne portálu Ženy v meste. Vyskúšajte ich. 💛

Vyskúšajte aj recept na zdravú cuketovú polievku, od ktorej nepriberiete

Lahodná cviklová krémová polievka, výživná a zdravá

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Počet porcií: 4

 

Cvikla - červená repa obsahuje mnoho cenných látok

  • vlákninu - podporuje pravidelné vyprázdňovanie
  • vitamín E - pôsobí na celkovú regeneráciu organizmu
  • meď, zinok - podporujú pevnosť nechtov a vlasov
  • draslík, horčík, vápnik - zabraňujú prekysleniu organizmu
  • kremík - je nevyhnutný pre pevnosť väzív a pružnosť ciev
  • železo - pomáha pri anémii
  • kyselinu listovú - podieľa sa na správnej funkcii kardiovaskulárneho systému
  • jód, kobalt - vhodné pri redukčných kúrach, ochoreniach pečene a obličiek
  • vitamíny skupiny B - podporujú látkovú výmenu
  • vitamín C - posilňuje obranyschopnosť

Najlepšia cviklová krémová polievka - ingrediencie

  • 4 ks väčšia cvikla
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • kúsok masla
  • 1 ks šľahačková smotana (podľa chuti)
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, vegeta bez soli, kurkuma, drvená rasca, trstinový cukor, šťava z citróna

 

Najlepšia cviklová krémová polievka. Foto - Nela

 

Výživná cviklová krémová polievka - postup

  1. Cviklu si môžeme pripraviť aj deň vopred. So šupkou si ju uvaríme alebo upečieme (v alobale) do mäkka. Trvá to približne hodinu. Uvarenú cviklu je možné zakúpiť aj v obchodoch. Cibuľu nakrájame nadrobno a na kúsku masla ju väčšom hrnci opražíme do sklovita. Väčší hrniec je lepšie použiť aj kvôli konečnému rozmixovaniu. Ku cibuli pridáme na kocky nakrájanú cviklu, trochu orestujeme.
  2. Ak máme, zalejeme vývarom (zeleninovým, mäsovým) alebo vodou. Cvikla by mala byť po okraj ponorená. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, vegetou bez soli (nemusíme), kurkumou, drvenou rascou. Premiešame. Polievku prikryjeme a povaríme 10 minút, aby prešli všetky chute. Po tomto čase ju odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme na hladké pyré.
  3. Pridáme šľahačkovú smotanu (podľa chuti) a prevaríme. Ak je polievka hustá, zriedime ju vodou (vývarom). Ak by bola polievka redšia, môžeme zahustiť troškou solamylu rozmiešaného vo vode. Prevaríme a ak je potrebné dochutíme. Nakoniec pridáme polievkovú lyžicu trstinového cukru a citrónovú šťavu podľa chuti.

Tip na záver: Polievka je lahodná, jemná a bez lepku. Môžeme ju dozdobiť bylinkami, kúskami cvikly, lyžicou kyslej smotany. Pridáme celozrnný opečený chlebík, pokvapkáme tekvicovým olejom a výdatnú polievku máme hotovú za pár minút.


  Dobrú chuť.👌

Vybrali sme pre vás recept od foodblogera na skvelý špargľový krém - kliknite