Recept na výborný špargľový krém. Krémové polievky mám najradšej, pretože nezáleží na tom, ako v príprave pokrájate zeleninu. Výsledok je vždy rovnaký, hovorí foodbloger Michal Hornický.

Špargľový krém

Špargľovú som robil prvýkrát, skombinoval som viac receptov podľa toho, čo sa mi pozdávalo. A vyšlo to dobre. Niekto zvykne polievku zahusťovať zásmažkou alebo zemiakom. Ak sa vám zdá príliš riedka, radšej použite ten zemiak…

Špargľový krém môže byť veľmi zdravý, ak sa pri jej príprave používajú zdravé a vyvážené ingrediencie. Špargľa je vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov a má nízky obsah kalórií, čo z nej robí zdravú potravinu.

Pri príprave špargľovej polievky sa často používa cibuľa, cesnak, zelenina a bylinky, ktoré pridávajú ďalšie výživné látky a chuť. Ak sa pri príprave používa vývar alebo polievka na báze zeleniny, môže byť špargľová ešte zdravšia a chutnejšia.

Treba však dávať pozor na pridávanie mastných prísad ako smotana na šľahanie, maslo alebo syr, ktoré môžu zvýšiť obsah kalórií a tuku v polievke.

Odporúča sa používať tieto prísady s mierou a v prípade potreby ich nahradit zdravšími alternatívami, ako sú napríklad kokosové mlieko alebo neochutená sójová smotana. Celkovo, špargľový krém môže byť veľmi zdravá a chutná súčasť zdravej stravy, ak sa pri jej príprave používajú zdravé a vyvážené ingrediencie.

Pôvod špargľovej polievky

Špargľová polievka má pôvod v európskej kuchyni, kde sa od staroveku používala špargľa ako potravina a liečivá rastlina. Prvá zmienka o špargľovej polievke sa objavila v talianskom kuchárskom texte "De honesta voluptate et valetudine" od Bartolomea Sacchiho (známeho ako Platina), ktorý bol napísaný v roku 1474.

Od tej doby sa špargľová polievka stala obľúbenou súčasťou európskej kuchyne a postupne sa rozšírila aj do iných častí sveta. Dnes existuje mnoho rôznych receptov na prípravu špargľovej, ktoré sa líšia v zložení, spôsobe prípravy a chuťových preferenciách rôznych kuchárov a kultúr.

Mimochodom, na fotke je lyžica z kubánskych koloniálnych čias (vraj), kúpená na trhu v mojom obľúbenom meste Trinidad, ktoré toho roku oslavuje 500. výročie založenia.

Vyskúšajte aj recept na bryndzovú polievku, alebo recept na krémovú cvikľovú polievku. Alebo si s nami pripravte špargľu na masle.

Ingrediencie na špargľový krém 

(4 porcie)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Recept na prípravu špargľového krému

  1. Zo špargle odstráňte spodnú drevnatú (bielu) časť a ošúpte ju. Hlavičky špargle odrežte a odložte si ich bokom, zvyšok pokrájajte na menšie časti.
  2. Na oleji speňte nakrájanú cibuľu. Pridajte kúsky pokrájanej špargle a podlejte bielym vínom. Nechajte odpariť a zalejte kuracím vývarom. Takto povarte asi 10 minút. Potom pridajte smotanu a citrónovú kôru.
  3. Polievku rozmixujte a preceďte cez sitko, aby sa v ňom zachytili väčšie časti a vlásky špargle. Chceme predsa jemný krém :-) Polievku ešte povarte, pridajte čierne korenie a soľ.
  4. Odstavte z plameňa a vhoďte kocku masla. Miešajte, pokým sa maslo rozpustí. Ak necháte maslo roztopiť bez miešania, vytvoria sa v polievke mastné oká. Maslo krém mierne zahustí.
  5. Na panvici roztopte maslo a opražte na ňom (asi 3 minúty) špargľové hlavičky. Osoľte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Polievku naservírujte, ozdobte olivovým olejom, špargľovými hlavičkami a posypte muškátovým orieškom.

Dobrú chuť. Vybrali sme pre vás aj tradičný recept na fazuľovú polievku. Skúste aj ďalšie recepty zo špargle.