Cheesecake sa už naplno zabýval aj na Slovensku a najmä mladšie generácie ho môžu právom považovať za klasiku. Lenže variácií na klasický cheesecake je prakticky nekonečne. Pretože tradičný recept sa do chladného počasia úplne nehodí, jednou z variant je odľahčená nepečená verzia ochutená citrónom.
Recept spĺňa mnoho trendy diétnych zásad. Ide o raw recept vhodný pre vegetariánov. Vďaka tomu, že sú do korpusu pridané datle, sa navyše mohlo šetriť s rafinovaným cukrom. A hoci vyložene za fitness recept by sme tento cheesecake neoznačili, pokiaľ počas diéty občas potrebujete „ujsť“, tento cheesecake je ideálnou voľbou. Je plný chuti a v porovnaní s mnohými alternatívami sú jeho kalorické hodnoty predsa len priaznivejšie.
Pripravte si tieto ingrediencie
Korpus
-
150 g – mleté mandle
-
100 g – sušené datle
-
1 lyžica – kokosový olej
-
1 lyžička – citrónová šťava / kôra
Náplň
-
250 g – polotučný tvaroh vo vaničke
-
250 g – krémový syr
-
2 ks – žĺtok z kupovaných vajec
-
70 g – cukor (prípadne nahraďte adekvátnym množstvom alternatívy)
-
50 g – stužovač za studena
-
šťava (a kôra) z polovice citróna
Ako na to?
Začať musíte vždy korpusom. V prvom rade rozmixujte sušené datle, z tých vám musí vzniknúť pasta bez akýchkoľvek kúskov. Pasta bude pomerne tuhá a lepivá, čo je žiaduce. Korpus vďaka tomu bude dobre držať pohromade.
Následne buď premixujte, alebo ručne prehneťte s mletými mandľami, rozpusteným kokosovým olejom a lyžičkou citrónovej šťavy, alebo trochou ostrúhanej kôry z citrónov, ktorý nebol chemicky ošetrený. Malo by vám vzniknúť čiastočne drobivé cesto, ktoré sa ale dá tvarovať a bude držať pri sebe. Konzistenciu môžete upravovať dodaním niektorej zo zložiek z ingrediencií.
Potom vyložte tortovú formu papierom na pečenie. Na dno natlačte rovnomerne pripravenú hmotu na korpus. Hotové dáme do chladničky vychladiť a vrhneme sa na krém.
Žĺtky vyšľahajte do peny spoločne s cukrom. Pridajte syr a tvaroh a opäť zľahka prešľahajte. Pridajte šťavu z polovice citróna a tiež môžete pridať aj kôru. Do pripravenej zmesi potom zapracujte podľa návodu stužovač. Následne nalejte na korpus a vráťte opäť asi na tri hodiny do chladničky.
Dozdobiť a dochutiť je možné polevou alebo trochou ovocia, ale to už necháme na vašej fantázii. Cheesecake bude skvele chutiť aj v základnom variante.