Nevarený bazový sirup: Jednoduchšia verzia receptu

Nevarený bazový sirup

 

Nevarený bazový sirup

Bazový sirup sa tradične pripravuje z čerstvo nazbieraných kvetov bazy, kryštálového cukru, kyseliny citrónovej, vody a bio citrónov. Keby sme postupovali tradične aj s prípravou, recept by vám zabral veľa času aj energie a preto sme si pre vás nachystali ideálnu alternatívu. Pripravte si tradičný bazový sirup bez varenia!

Aj týmto spôsobom dosiahnete na záver osviežujúcu pochúťku do letných dní, ktorá si, rovnako ako tradičnou prípravou, zachováva svoje prirodzené enzýmy a arómy. Z 30 kvetov bazy vám vyjde lahôdka, ktorá netrvá dlho, jej príprava je mimoriadne jednoduchá a vydrží vám pokojne aj na rok pre celú vašu rodinu. Je potom na vás, či si sirup vychutnáte klasicky vo vode alebo v čaji, v drinkoch, prípadne v dezertoch.

Hlavne nech vám chutí! Veľa šťastia s postupovaním!

Zvýšili vám kvety bazy a neviete, ako ich zlikvidovať? Prinášame vám aj overený originálny recept na bazový džem.

Ingrediencie na sirup

  • 30 kvetov bazy (čerstvo nazbierané, ideálne ráno po rose)
  • 1,8 kg kryštálového cukru
  • 50 g kyseliny citrónovej
  • 2,5 litra vody
  • 2 veľké bio citróny

Čo ešte potrebujeme?

  • Väčšiu misu alebo vedro pre lúhovanie zmesi
  • Gázu alebo jemné sito na precedenie
  • Čisté sklenené fľaše s uzáverom pre uskladnenie sirupu

Postup prípravy

  1. Príprava kvetov: Nazbierané bazové kvety dôkladne preberieme, opláchneme pod jemným prúdom vody a zbavíme ich hrubších stoniek.
  2. Lúhovanie: Následne do veľkej misy alebo vedra vložíme pripravené kvety a pridáme k nim plátky citrónov. Všetko zalejeme vopred ochladenou vodou. Zmes necháme lúhovať na chladnom mieste, ideálne v pivnici alebo na inom tmavom mieste po dobu 48 hodín. Príležitostne premiešame.
  3. Precedenie: Po dvoch dňoch lúhovania prelejeme zmes cez gázu alebo jemné sitko do ďalšej veľkej nádoby. Týmto odstránime kvety a citróny a získame len potrebnú čistú zmes.
  4. Rozpustenie cukru: Do precedenej tekutiny vmiešame cukor a kyselinu citrónovú. Miešame, až kým sa cukor aj kyselina úplne nerozpustia.
  5. Uskladnenie: Hotový bazový sirup nalejeme do čistých sklenených fliaš, uzatvoríme a opäť uskladníme na chladnom a tmavom mieste.

Podobný videorecept na inšpiráciu