Originál trdelník, domáci recept na tradičnú pochúťku. Neviete žiť bez tradičných trdelníkov, aj keď už nie je leto? Skúste si ich pripraviť doma.

Trdelník, domáci recept

Trdelník sa tradične spája s letom, kúpaliskami, festivalmi, jarmokmi. Pokiaľ sa ale neviete dočkať najbližších slnečných dní a chcete si túto pochúťku dopriať skôr, nie je žiaden problém. Trdelník sa dá pripraviť aj v domácom prostredí.

Samozrejme, človek nemá doma špeciálne nadstavce, ani pec, ktoré používajú stánkoví výrobcovia trdelníkov.

Všetko sa ale dá nahradiť. Veď každá dobrá gazdinka má doma obyčajný valček na vaľkanie cesta, tiež nejaký ten plech a aj štandardnú rúru.

Treba už len vedieť, aké ingrediencie pridať do cesta, tiež aký postup dodržať, aby ste mali zdarný výsledok. Ukážeme si, ako na to.

Vyskúšajte overené recepty na webe najlepšie koláče. Skúste aj pravé valašské frgály.

Na prípravu cesta na trdelník budeme potrebovať

  • 500 g polohrubej múky,
  • 300 ml mlieka,
  • 2 vajcia,
  • 70 g masla,
  • 70 g kryštálového cukru,
  • pol kocky droždia,
  • štipku soli,
  • trochu oleja,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Originál trdelník, domáci recept na tradičnú pochúťku. Foto - Slávka

Originál domáceho trdelníku, postup receptu

  1. Začíname klasickým kváskom: Droždie rozdrobíme, pridáme 1 KL cukru a asi 30 ml z predpísaného mlieka. Počkáme, kým vykysne.
  2. Medzitým si rozpracujeme múku s vajcami, mliekom, rozpusteným maslom, cukrom a štipkou soli. Necháme na teplom mieste vykysnúť, stačí aj pol hodiny.
  3. Vykysnuté cesto si rozdelíme na päť bochníkov, treba ich vyvaľkať na hrúbku asi 0,5 cm. Cesto rozkrájame na širšie pásiky (asi tak 3 cm) a namotávame ich na valček. Jednotlivé časti sa musia prekrývať. Drevený valček je potrebné radšej obaliť alobalom.
  4. Namotané cesto potrieme olejom. Valček prispôsobíme tak, aby jeho rúčky zostali na bokoch plechu. Trdelníky sa pečú na 150 stupňoch asi 15 minút do zlatista. Je dobré trdelník počas pečenia otáčať.
  5. Zostáva už len posledná vec: Trdelník ešte za tepla obalíme v posýpke podľa chuti: vanilkový alebo škoricový cukor. Prípadne kakao rozmiešané s práškovým cukrom.

Dobrú chuť a sladké spomínanie na leto.