Valašský kontrabáš. Krajová špecialita z tradičných surovín našich predkov – zemiakov, pohánky a ovčieho syra. Táto regionálna špecialita pochádza z východnej Moravy.

Valašský kontrabáš, špecialita českej kuchyne

Pohánka má svoje meno po tých, ktorí ju priviezli do Európy. Áno, boli to pohania, Tatári. Česi ju začali pestovať v 12. storočí, spočiatku ako krmivo, ale v 15. storočí sa začala objavovať aj na českých tanieroch.

Mletá pohánka sa pridávala do chleba, slúžila ako závarka do polievky, obľúbené boli slané a sladké pohánkové kaše. V minulom storočí však táto veľmi zdravá obilnina, ktorá má jedinečný obsah rutínu, ktorý nám dokáže spevniť naše cievy, z našich stolov skoro zmizla.

Valašský kontrabáš

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Dĺžka varenia: 90 minút
  • Počet porcií: 4

A to je určite veľká škoda. Pohánka je zdravá a naše telo veľmi málo zaťažuje, hlavne preto, že je prirodzene bezlepkovou plodinou, čo uvítajú predovšetkým celiatici.

V českej kuchyni sa objavuje v mnohých, najmä moravských receptoch. Ak ju chcete ochutnať, vyskúšajte regionálnu špecialitu, ako je napríklad valašský kontrabáš.

 

Kontrabáš - ingrediencie

  • 6 veľkých zemiakov,
  • 300 g pohánky,
  • 4 vajcia,
  • smotana,
  • masť,
  • soľ, korenie, majoránka, petržlenová vňať
  • Na posyp: slanina, bryndza alebo nastrúhaný ovčí syr

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Valašský kontrabáš, regionálna špecialita. Foto - czechspecials.cz

Výborný valašský kontrabáš, postup receptu

  1. Zemiaky uvaríme v osolenej vode do polotuha, ošúpeme a nakrájame na kocky. Pohánku opláchneme, nasypeme do vriacej osolenej vody, necháme prejsť varom (asi 2 min.), bez varenia necháme pod pokrievkou asi pol hodiny.
  2. Následne scedíme a zmiešame so zemiakmi, vložíme do masťou vymasteného pekáča, osolíme, okoreníme, podľa chuti pridáme majoránku a petržlenovú vňať a necháme zapiecť na 250˚C asi 15 minút.
  3. Zalejeme osolenými rozšľahanými vajcami so smotanou a pečieme ďalších 20 minút pri 200˚C. Osmažíme slaninu a porciu posypeme, pridáme tiež rozdrobenú bryndzu alebo strúhaný ovčí syr. 

Viac tradičných českých receptov nájdete na www.czechspecials.cz