Zavárané cukety – recept, ako si ich uchovať na zimu

Recept na zavárané cukety. Foto - freepik
Recept na zavárané cukety. Foto - freepik

Cuketa je univerzálna, rýchlo sa pripravuje a hodí sa do slaných aj sladkých receptov. Podporuje trávenie a nezaťaží organizmus. Je nízkokalorická, bohatá na vlákninu a vitamíny. Ak hľadáte spôsob, ako si túto populárnu zeleninu uchovať na chladnejšie mesiace, zavárané cukety sú skvelým riešením. 

Vďaka sladkokyslému nálevu si zachovajú sviežu chuť, chrumkavosť a stanú sa výbornou prílohou k mäsu, grilovaným jedlám či len tak na zahryznutie.

Recept na zavárané cukety

Ingrediencie:

  • 1 kg mladých cukiet
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 papriky (červená a žltá pre farebnosť)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 500 ml octu
  • 500 ml vody
  • 300 g kryštálového cukru
  • 2 PL soli
  • 1 ČL horčičných semienok
  • 1 ČL celého čierneho korenia
  • 4 bobkové listy
  • kôpor (voliteľne)

Postup:

  1. Cukety umyjeme, nakrájame na kolieska alebo polkolieska.
  2. Cibuľu a papriky nakrájame na tenké prúžky, cesnak na plátky.
  3. V hrnci privedieme do varu vodu s octom, cukrom, soľou a koreninami (horčičné semienka, čierne korenie, bobkový list). Varíme asi 5 minút, aby sa cukor a soľ rozpustili.
  4. Do čistých zaváracích pohárov vrstvíme cuketu, papriku, cibuľu a cesnak. Môžeme pridať aj kôpor pre výraznejšiu chuť.
  5. Zalejeme horúcim nálevom, poháre dôkladne uzavrieme viečkami.
  6. Sterilizujeme pri 85 °C približne 15 minút.
  7. Poháre necháme vychladnúť obrátené hore dnom, aby sa viečka dobre zatiahli.