10 užitočných tipov na prípravu dokonalého jahodového džemu

  1. jahody na džem si vyberte vždy naozaj pekne zrelé a sladké. Džem je potom najchutnejší, má aj nádhernú farbu.
  2. Ak chcete, na prípravu domáceho jahodového džemu viete využiť aj cukor trstinový, ak ho v kuchyni používate radšej.
  3. Ak sú jahody málo sladké, pridajte ďalší cukor, aby bol džem lahodný
  4. Ak zbožňujete chuť vanilky, pridajte k jahodám počas fázy na ich odležanie aj zrniečka z jedného lusku vanilky, džem získa na skvelej chuti
  5. Jahody s cukrom nechávame odstáť na chladnom mieste, môžeme aj v chladničke (ak nemáme inú možnosť). Nezabudnite však, že nie dlhšie ako 24 hodín, aby nezačali kvasiť
  6. Hustotu jahodového džemu skontrolujete tak, že si na malý tanierik odoberte malú lyžičku variaceho sa džemu. Tanierik aj s džemom dajte na chvíľu do mrazničky, aby ste zistili, akú bude mať konečnú hustotu. Ak je riedky, ešte ho treba povariť.
  7. Ak chcete mať istotu, že sa džem nepokazí, do celého množstva džemu po odležaní pridajte dve-tri zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej. Džem následne ešte varíme
  8. Poháre a viečka používajte vždy dôkladne čisté, najlepšie vysterilizované a osušené, zabránite tak pokazeniu sa džemu
  9. Naplnené poháre, otočené dnom hore, zabaľte do deky a nechajte do druhého dňa vychladnúť, viečko sa samo pritiahne, džem sa dosterelizuje

Tip na záver: Takýmto spôsobom si môžete pripraviť aj domáci džem z iného obľúbeného ovocia, napríklad z čučoriedok, čerešní, marhúľ, broskýň.

Veľa úspechov. Celý recept na prípravu výborného jahodového džemu nájdete tu - kliknite.