Fantastický jahodový džem bez éčiek, podľa jednoduchého receptu so značkou Ženy v meste. Chuť tohto fantastického jahodového džemu si zamilujete. Neobsahuje totiž žiadne farbivá, arómy, ani konzervanty. Jednoducho domáci džem našich babičiek.

Jahodový džem

Jahody patria medzi prvé ovocie, z ktorých si môžete doma počas roka uvariť skvelý domáci džem. Sladučký, voňavý a veľmi chutný. Máme pre vás najlepší domáci recept na džem bez éčiek z kuchyne portálu Ženy v meste. Vaše deti si ho určite obľúbia. Mňam.

Jahody sú vynikajúce ovocie, ktoré má veľa prospešných vlastností. Sú plné antioxidantov, chránia mozog, dezinfikujú tráviaci trakt, zlepšujú kvalitu zubov, posilňujú kosti, znižujú zápaly v tele, majú nízky glykemický index, preto sú výborné pri chudnutí, vhodné pre tehotné ženy, pretože sú zdrojom kyseliny listovej. A to len v skratke.

Jahody sú zároveň výborným zdrojom vitamínu C, ktorý je dôležitý pre posilnenie imunitného systému, podporu tvorby kolagénu, zdravie pokožky a rýchlejšie hojenie rán.

Zároveň obsahujú antioxidanty, ako sú flavonoidy a anthokyány, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele a chránia bunky pred poškodením. Tým môžu prispievať k zníženiu rizika vzniku chronických ochorení, vrátane srdcových chorôb a niektorých typov rakoviny.

Zároveň sú bohaté na vlákninu, čo môže pomôcť udržiavať zdravý tráviaci systém a regulovať hladinu cukru v krvi. Vláknina tiež prispieva k pocitu sýtosti, čo môže byť prospešné pri kontrole hmotnosti.

Rovnako jahody obsahujú aj látky ako flavonoidy a vlákninu, ktoré môžu prispievať k zdraviu srdca. Tieto zložky môžu pomôcť znížiť zápal, udržiavať normálny krvný tlak, zlepšovať prietok krvi a znižovať hladinu cholesterolu v krvi. A môžeme pokračovať.

Prečo sú jahody v džeme dobrý nápad?

  • Chuť: Jahody majú príjemnú sladkú chuť a osviežujúcu arómu, ktoré sa v jahodovom džeme skvele prejavia. Jahodový džem má intenzívnu jahodovú chuť, ktorá je sladká, ale zároveň lahodne kyslastá. Táto kombinácia chutí je jednoducho veľmi príjemná a osviežujúca.
  • Univerzálnosť: Jahody sú všeobecne populárne ovocie, ktoré sa dá ľahko získať a je dostupné počas väčšej časti roka. Tým pádom je jahodový džem dostupný a obľúbený pre mnoho ľudí bez ohľadu na sezónu.
  • Všestrannosť: Jahodový džem je veľmi všestranný a dá sa využiť na mnoho spôsobov. Môže sa natrieť na chlieb, pridať do koláčov, zákuskov, tort a iných sladkých jedál. Mnohí ľudia si užívajú jahodový džem aj samotný, bez akéhokoľvek doplnku.
  • Nostalgia: Jahodový džem často evokuje spomienky na detstvo a letné obdobie. Mnohí si pamätajú chvíle, keď si s radosťou rozotierali jahodový džem na čerstvý chlieb alebo vychutnávali jahodové koláče a zákusky v spoločnosti rodiny a starých rodičov. Preto má jahodový džem pre mnoho ľudí aj emocionálnu hodnotu. A my v redakcií rozhodne súhlasíme.

Výskum dokonca naznačuje, že pravidelná konzumácia jahôd môže mať pozitívny vplyv na kognitívne funkcie, ako je pamäť a koncentrácia. Antioxidanty a ďalšie zložky jahôd môžu pomáhať chrániť mozog pred starnutím a zlepšovať jeho funkcie. Pravidelná konzumácia jahôd by sa dokonca mohla spojiť so zníženým rizikom vzniku niektorých očných problémov, ako je napríklad sivý zákal a makulárna degenerácia.

Okrem džemu si toto ovocie pokojne doprajte aj v skvelej jahodovej bublanine. Toto ovocie prospieva aj našej kráse. Čo je však najlepšie, sú voňavé a veľmi chutné a symbolizujú leto. Doprajte si ich bez výčitiek.

Tu je aj tip na vynikajúci koláč: najlepší mamkin piškótový koláč s jahodovým džemom a šľahačkou. Jahodový džem sa vám doma naozaj hodí. Prečítajte si aj náš článok 9 rád ako sa varí jahodový lekvár a džem? Skúste aj tento náš recept na tvarohové guľky. A tu je recept na malinový džem.

Na jahodový džem potrebujeme

  • Čas odležania jahôd: 12-24 hodín,
  • Čas varenia jahodového džemu: 1-1,5 hodiny (podľa hustoty),
  • Počet porcií: cca 18 ks 2 dl sklenených pohárov,

Ingrediencie

  • 4 kg zrelé sladké jahody,
  • 1,8-2 kg kryštálového alebo trstinového cukru (podľa sladkosti jahôd a obľuby sladkého),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Príprava jahodového džemu, postup receptu

  1. Jahody dôkladne umyjeme, zbavíme stopiek, osušíme, nakrájame na kúsky. Pripravíme si hrniec, kde ich budeme vrstviť spolu s cukrom. Začíname vrstvou jahôd, nasleduje 1/3 cukru, jahody, 2/3 cukru, jahody, ukončíme 3/3 cukru. Prikryjeme a dáme do chladu na 12-24 hodín.


     
  2. Odležané jahody premiešame. Jahody pustili vlastnú šťavu, ktorá dodá džemu na chuti. Polovicu jahôd môžeme rozmixovať alebo rozpučiť.


     
  3. Jahody v hrnci dáme variť. Varenie jahodového džemu urýchlime tak, že si na malú panvicu odoberieme 2 až 3 naberačky džemu, varíme.


     
  4. Pri varení nám vzniká pena, je to v poriadku. Džem varením stmavne, zhustne. Keď džem odoberáme postupne na panvicu, ide to veľmi rýchlo.


     
  5. Hneď uvarený jahodový džem ešte horúci postupne vrstvíme do pripraveného čistého pohára. Po jednom naplníme všetky pripravené poháre.


     
  6. Keď pohár naplníme (pod okrajom necháme cca 0,5 cm priestor), hrdlo očistíme papierovým obrúskom, dobre uzavrieme viečkom a otočíme. Pripravte si jahodový džem podľa nášho fotoreceptu - kliknite.

Dobré rady pri príprave domáceho jahodového džemu:

  • jahody na džem vyberáme vždy pekne zrelé a sladké (vtedy je džem najchutnejší, má aj nádhernú farbu)
  • na prípravu domáceho jahodového džemu môžeme zvoliť aj cukor trstinový, ak ho preferujeme
  • ak sú jahody málo sladké, pridáme ďalší cukor, aby bol džem lahodný
  • ak milujeme chuť vanilky, pridáme k odležaniu jahôd aj zrniečka z jedného lusku vanilky, získa na chuti
  • jahody s cukrom necháme odstáť na chladnom mieste, môžeme aj v chladničke (ak nemáme inú možnosť), maximálne však 24 hodín, aby nezačali kvasiť
  • kontrolu hustoty jahodového džemu urobíme tak, že si na malý tanierik odoberieme malú lyžičku variaceho sa džemu, dáme na chvíľu do mrazničky, aby sme zistili, akú bude mať konečnú hustotu (ak je riedky, ešte povaríme)
  • ak chceme mať istotu, že sa nám džem nepokazí, do celého množstva džemu po odležaní pridáme dve-tri zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej, následne jahodový džem varíme
  • poháre a viečka používame vždy dôkladne čisté, najlepšie vysterilizované a osušené, zabránime tak pokazeniu sa džemu
  • naplnené poháre, otočené dnom hore, zabalíme do deky do druhého dňa vychladnúť, viečko sa samo pritiahne, džem dosterelizuje

Tip na záver: Takýmto spôsobom si môžete pripraviť aj domáci džem z iného obľúbeného ovocia, napríklad z čučoriedok, čerešní, marhúľ, broskýň. Sladké ovocné maškrtenie. Vyskúšajte aj recept skvelá tvarohová domáca zmrzlina s jahodami