Najlepší domáci jahodový džem bez éčiek. Jednoduchý recept so značkou Ženy v meste. Náš fantastický jahodový džem si zamilujete. Neobsahuje totiž žiadne farbivá, arómy, ani konzervanty. Pripravte si domáci džem našich babičiek.

Domáci jahodový džem bez éčiek - fotorecept kliknite

Jahody patria medzi prvé ovocie, z ktorých si môžete uvariť skvelý domáci džem. Sladučký, voňavý a veľmi chutný. Najlepší domáci jahodový džem bez éčiek so značkou Ženy v meste. Vaše deti si ho určite obľúbia. Mňam.

Vynikajúce jahody. Sú plné antioxidantov, chránia mozog, dezinfikujú tráviaci trakt, zlepšujú kvalitu zubov, posilňujú kosti, znižujú zápaly v tele, majú nízky glykemický index, preto sú výborné pri chudnutí, vhodné pre tehotné ženy, pretože sú zdrojom kyseliny listovej.

Jahody prospievajú aj našej kráse. Čo je však najlepšie, sú voňavé a veľmi chutné. Doprajte si ich bez výčitiek.

Tip na vynikajúci koláč najlepší mamkin piškótový koláč s jahodovým džemom a šľahačkou

 

Najlepší jahodový džem, ako pripraviť domáci džem z jahôd bez éčiek

  • Čas odležania jahôd: 12-24 hodín
  • Čas varenia jahodového džemu: 1-1,5 hodiny (podľa hustoty)
  • Počet porcií: cca 18 ks 2 dl sklenených pohárov

 

Fantastický jahodový džem bez konzervantov - ingrediencie                                    

  • 4 kg zrelé sladké jahody
  • 1,8-2 kg kryštálového alebo trstinového cukru (podľa sladkosti jahôd a obľuby sladkého)

 

🛒 [Nezmeškajte ZĽAVU 10 % na veľké, vstavané i malé spotrebiče na hej.sk - kliknite]

 

Najlepší domáci jahodový džem bez éčiek, ktorý si zamilujete. Foto - Nela

 

Fantastický jahodový džem bez konzervantov - postup receptu 

  1. Jahody dôkladne umyjeme, zbavíme stopiek, osušíme, nakrájame na kúsky. Pripravíme si hrniec, kde ich budeme vrstviť spolu s cukrom.
  2. Začíname vrstvou jahôd, nasleduje 1/3 cukru, jahody, 2/3 cukru, jahody, ukončíme 3/3 cukru. Prikryjeme a dáme do chladu na 12-24 hodín.
  3. Odležané jahody premiešame. Jahody pustili vlastnú šťavu, ktorá dodá džemu na chuti. Polovicu jahôd môžeme rozmixovať alebo rozpučiť.
  4. Jahody v hrnci dáme variť. Varenie jahodového džemu urýchlime tak, že si na malú panvicu odoberieme 2 až 3 naberačky džemu, varíme.
  5. Pri varení nám vzniká pena, je to v poriadku. Džem varením stmavne, zhustne. Keď džem odoberáme postupne na panvicu, ide to veľmi rýchlo.
  6. Hneď uvarený jahodový džem ešte horúci postupne vrstvíme do pripraveného čistého pohára. Po jednom naplníme všetky pripravené poháre.
  7. Keď pohár naplníme (pod okrajom necháme cca 0,5 cm priestor), hrdlo očistíme papierovým obrúskom, dobre uzavrieme viečkom a otočíme.

Dobré rady pri príprave domáceho jahodového džemu:

  • jahody na džem vyberáme vždy pekne zrelé a sladké (vtedy je džem najchutnejší, má aj nádhernú farbu)
  • na prípravu domáceho jahodového džemu môžeme zvoliť aj cukor trstinový, ak ho preferujeme
  • ak sú jahody málo sladké, pridáme ďalší cukor, aby bol džem lahodný
  • ak milujeme chuť vanilky, pridáme k odležaniu jahôd aj zrniečka z jedného lusku vanilky, získa na chuti
  • jahody s cukrom necháme odstáť na chladnom mieste, môžeme aj v chladničke (ak nemáme inú možnosť), maximálne však 24 hodín, aby nezačali kvasiť
  • kontrolu hustoty jahodového džemu urobíme tak, že si na malý tanierik odoberieme malú lyžičku variaceho sa džemu, dáme na chvíľu do mrazničky, aby sme zistili, akú bude mať konečnú hustotu (ak je riedky, ešte povaríme)
  • ak chceme mať istotu, že sa nám džem nepokazí, do celého množstva džemu po odležaní pridáme dve-tri zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej, následne jahodový džem varíme
  • poháre a viečka používame vždy dôkladne čisté, najlepšie vysterelizované a osušené, zabránime tak pokazeniu sa džemu
  • naplnené poháre, otočené dnom hore, zabalíme do deky do druhého dňa vychladnúť, viečko sa samo pritiahne, džem dosterelizuje

Tip na záver: Takýmto spôsobom si môžete pripraviť aj domáci džem z iného obľúbeného ovocia, napríklad z čučoriedok, čerešní, marhúľ, broskýň.

Sladké ovocné maškrtenie.

 

 

Vyskúšajte aj recept skvelá tvarohová domáca zmrzlina s jahodami