Výhodou týchto dvoch receptov je nielen to, že si pripravíte 2 koláče z jednej plechovky Salka, ale najmä ich rýchla a jednoduchá príprava, vďaka ktorej si ich môžete užiť aj keď nemáte veľa času alebo potrebujete niečo rýchlo pripraviť.

2 koláče z plechovky Salka

Vianočné sviatky môžu byť skvelé aj bez pečenia! V našej kuchyni pravidelne pripravujeme jednoduché recepty, medzi ktoré patria aj nepečené koláčiky.

Jedným z vianočných favoritov sú aj tento rok medové guľky marlenka, druhým zase burizónové guľky z karamelu. Výborné 2 koláče z jednej plechovky Salka.

Príprava oboch koláčikov spoločne ponúka viacero výhod, ktoré ich robia ideálnou voľbou pre vianočné pečenie. Jednou z hlavných predností týchto receptov je rýchlosť prípravy, čo je obzvlášť užitočné, ak potrebujete niečo rýchlo pripraviť alebo nemáte veľa času (alebo chuti) na pečenie.

Keďže ide o nepečené dezerty, odpadá potreba tepelnej úpravy v rúre, čo ešte viac zjednodušuje celý proces.

Recepty tiež poskytujú určitú flexibilitu v ingredienciách, ako napríklad možnosť použiť medové pláty alebo hotové medovníčky, čo pridáva kreatívny prvok do prípravy.

Tieto dezerty sú nielen chutné vďaka ich bohatej kombinácii medu, orechov, karamelu a burizónov, ale sú tiež vizuálne atraktívne a môžu krásne ozdobiť vianočný stôl. Možnosť skladovania v chlade znamená, že ich môžete pripraviť vopred a jednoducho ich podávať počas sviatočných dní.

Navyše, sú vhodné pre všetky vekové skupiny, čo z nich robí univerzálne pohostenie pre celú rodinu. Tieto vlastnosti robia z Marlenka guličiek a Karamelových burizónových guľôčok vynikajúcu voľbu pre každého, kto hľadá jednoduché, ale efektívne a chutné vianočné dezerty.

1. koláč marlenka guličky

Marlenka guľky sú dokonalou kombináciou medu, orieškov a karamelu, vytvárajúc typické vône spojené s Vianocami. Nie sú príliš sladké.

Marlenka guľky. Foto - Michal Trško

Tip na úvod: Ak na prípravu oboch koláčikov zvolíme Salko originál, je lepšie ho uvariť (Salko ponorené vo vode povaríme 2 hodiny a potom ho necháme vychladnúť). Marlenka guličky i burizónové guľky budú chutnejšie a budú aj lepšie držať tvar. Z prvej polovice uvareného Salka si môžeme pripraviť marlenka guličky a z druhej ďalšiu sladkú dobrotu ktorou sú burizónové guličky. Dva koláčiky z jedného Salka. Ak nemáte čas na varenie Salka, vyberte si v obchode rovno karamelové Salko.

Ingrediencie

1/2 plechovky uvareného Salka originál (alebo neuvareného karamelového Salka), 1 balenie medových plátov (240 g), 100 g vlašských orechov, 60 g zmäknutého masla, 1 polievková lyžica medu,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

Tip na úvod: Uvarte si Salko deň vopred, ušetríme si čas. Uvaríme si Salko, ktoré varíme v hrnci ponorené vo vode minimálne 2 hodiny. Necháme dobre vychladnúť. Môžeme kúpiť aj karamelové Salko, ktoré už nie je potrebné variť a ušetríte času ešte viac.

  1. Medové pláty najemno rozmixujeme. Orechy rozmixujeme alebo pomelieme. Rozmixované pláty a orechy zmiešame. Dve kopcovité polievkové lyžice zmesi si odložíme na obaľovanie guliek.
  2. K sypkej zmesi (rozmixované medové pláty a orechy) pridáme polovicu uvareného a vychladnutého Salka, zmäknuté maslo a med. Všetko spolu premiešame. Z týchto surovín nám vznikne lepkavejší bochníček. Necháme ho postáť v chlade 15 minút, môžeme aj viac, bude sa s ním lepšie pracovať v tvarovaní guliek.
  3. Z cesta odoberáme kúsky vo veľkosti vlašského orecha a tvarujeme guličky, ktoré obalíme v sypkej zmesi, ktorú sme si odložili. Skladujeme ich v chlade.

Tip na záver: Namiesto medových plátov môžeme zvoliť aj hotové domáce medovníčky v rovnakom množstve (240 g).

Marlenka guličky nádherne prevoňajú celý byť či doma. Ak prilejeme trochu rumu, budú mať ešte výraznejšiu chuť. Tu je aj náš recept na oblíž prst. Sladké maškrtenie. Máme aj tradičný recept na medový krémeš zo špaldovej múky.

2. koláč Karamelové burizónové guľky

Karamelové burizónové guľky sú obľúbené predovšetkým kvôli ich jedinečnej kombinácii chrumkavej textúry burizónov a bohatej karamelovej chuti, ktorá spolu vytvára neodolateľný chuťový zážitok. Sú tiež obľúbené vďaka svojej jednoduchej a rýchlej príprave, čo ich robí ideálnou voľbou pre rýchle maškrtenie alebo sviatočné pohostenie. Navyše, ich vizuálne lákavý vzhľad a možnosť kreatívnej prípravy pridáva k ich obľúbenosti, najmä počas sviatočných a rodinných osláv.

Karamelové burizónové guľky. Foto - Nela

Ingrediencie

150 g trstinový cukor (kryštálový cukor), 1/2 plechovky uvareného Salka, alebo karamelového Salka bez varenia, 1 balenie ryžových burizónov (70g), 125 g maslo,

Postup receptu

  1. Pripravíme si karamel. Do väčšieho kastrólika pridáme cukor a na miernom stupni ho pomaly rozpúšťame. Miešame. Za pár minút nám vznikne ťahajúci sa karamel.
  2. Prilejeme druhú polovicu z plechovky Salka (uvarené alebo karamelové bez varenia), výslednú zmes prevaríme a odstavíme. Do horúcej karamelovej zmesi pridáme maslo a všetko spolu dôkladne vymiešame, aby sa ingrediencie dobre spojili.
  3. Ku vzniknutej hmote nakoniec pridáme ryžové burizóny. Dôkladne ich premiešame, aby sa poobaľovali v karamelovej zmesi. Túto zmes necháme vychladnúť cca 15 minút, aby sme s ňou mohli pracovať. Nesmie byť ani horúca, skôr taká vlažná.
  4. Nakoniec z tejto karamelovej hmoty rukami tvarujeme burizónové guľky (ako väčší orech). Necháme stuhnúť. Skladujeme v chlade.

Dobrú chuť. Šťastné a veselé Vianoce s našimi 2 koláčikmi z jednej plechovky Salka. Chutia úžasne.